Wozzeck

Opera 1.10–17.11

Boka Biljetter

Wozzeck

Ett sprängfyllt drama om fattigdom, vanvett och död.

Nu sätter vi för första gången upp Wozzeck, Alban Bergs expressionistiska operaklassiker. Premiären i Umeå sker den första oktober och 1 november ger vi oss ut på turné med en konsertversion av operan.

- Wozzeck är ett av 1900-talets viktigaste operaverk, ett högexpressivt psykologiskt drama som undersöker effekterna av fattigdom, klassamhället, mental instabilitet och en hel del våld, såväl uppenbart som oförlöst. Det är ett slags motgift mot den romantiska operans järngrepp om 1800-talet, menar operachefen Kjell Englund som nu sätter upp verket för första gången med NorrlandsOperan.

Det handlar om den lilla människan som hunsas av överheten och drabbas av känslor som inte ryms i de fattigas liv. Soldaten Wozzeck lånar sig till vetenskapliga experiment för att försörja sitt barn och dess mor, Marie, som motvilligt bedrar honom med tamburmajoren. Alban Bergs musik ger de förtryckta upprättelse med brinnande humanistiskt patos. Rollerna som Wozzeck och Marie gestaltas av två av Sveriges främsta operasångare, barytonen Fredrik Zetterström och den dramatiska sopranen Susanna Levonen. Båda var i våras aktuella i Wermland Operas uppsättning av Wagners Ring.

- Verket är mångfacetterat och har väldigt mycket att ge när man väl ger sig i kast med det. Alban Berg arbetade i nio år på de 90 intensiva minuter som stycket tar. Det är kärvt och fiberrikt men också svindlande vackert, säger Kjell Englund. Det blir aldrig tråkigt, det skakar om, precis som jag vill att opera ska göra.

Konstnärsduon Bogdan Szyber och Carina Reich står för regi, scenografi och kostymdesign. De gästade senast NorrlandsOperan med det kritikerrosade dansverket Unknown Pleasures, och de stod även för regi, scenografi och kostymdesign när NorrlandsOperan tillsammans med Operahögskolan i Stockholm förra våren satte upp VOX.

- Verket passar oss. Kort, tätt och utan transportsträckor. Det är pang på! Wozzeck är fast i sitt livsöde, endast i sin galenskap är han helt fri och får blomma ut. Det är ett extremt ovanligt klassdrama för att vara en opera. Det drabbade oss - ett livsmanus som inte går att ta sig ur. Det visar sig särskilt i slutscenen, säger Szyber och Reich hemlighetsfullt.

Musik: Alban Berg
Libretto: Alban Berg efter Georg Büchners drama
Dirigent: Roland Kluttig / Daniel Blendulf
Regi, kostym och scenografi: Carina Reich och Bogdan Szyber
Ljusdesign: Norunn Standal

I rollerna:
Wozzeck: Fredrik Zetterström
Wozzeck på turnén: Gabriel Suovanen
Marie: Susanna Levonen
Kaptenen: Ulrik Qvale
Doktorn: Lars Arvidson
Tamburmajoren: Anders Håkansson
Andres: Fredrik Strid
Margret: Susanna Reuter
1:e gesällen: Hans-Erik Sundström
2:e gesällen: Viktor Tågestad
Idioten: Anders Lundström
Mimare/dansare: Isabell Skarby Hay, Magnus Dovärn, Svetlana Gustavsson-Biba
Statister: Ruben Englund, Elmer Kuisma

Operakapell: NorrlandsOperans Symfoniorkester

Föreställningarna 6, 8 och 9 oktober spelas in av Sveriges Television.

WOZZECK
 Alban Berg
Arrangemang: Eberhard Kloke

Copyright ©Universal Edition AG, Wien, Österrike.