Här är NorrlandsOperans nya danschef, Birgit!

Beskuren_Birgit

Det smala är det breda när det kommer till samtida dans! Det säger Birgit Berndt, NorrlandsOperans nya danschef som nu på allvar har börjat sin tjänst.

I dagarna installerar sig Birgit Berndt i sitt nya arbetsrum på NorrlandsOperan. Det förra låg i Göteborg på Danscentrum Väst där hon har varit verksamhetsledare under det senaste året. Innan dess har hon bland annat jobbat med två stora dans- och teaterfestivaler i det förra hemlandet Tyskland. 

På NorrlandsOperan blir hon ledare för dansavdelningen med sina tre anställda och huvudansvarig för dansprogrammet. Hur tänker då den nya danschefen kring konstformen? Birgit inleder starkt med ett tänkvärt påstående:

 – Det smala är det breda när det kommer till samtida dans!

– Med det menar jag att det som är abstrakt ofta beskrivs som smalt, men i det finns ju också möjligheten för många att hitta sin egen ingång och göra sin personliga tolkning. 

– I jämförelse med exempelvis teatern, som jag har jobbat mycket med tidigare, tycker jag att dansen har en stor fördel i det att den kan transportera stora abstrakta tankegångar, utan att det känns tungt, säger Birgit. 

Hur programmet för 2015 ska se ut, vill hon inte uttala sig om i detalj ännu. Men:

– NorrlandsOperan bör ha även i fortsättningen en nyckelroll i att producera och presentera nya verk av svenska och internationella koreografer. Vi kan också satsa mer på att skapa och delta i ett levande samtal om dansen som konstform och bjuda in intressanta röster till det samtalet.

 – Dansen behöver vara mer politisk och spegla konflikterna i världen. Jag är till exempel nyfiken på det arabiska rummet och Östeuropa där det pågår stora förändringar just nu. Hur kan det gestalta sig i dans? Kroppen kan vara en effektiv projektionsyta för sådana svåra frågor. Och i flera samhällen – Syrien, Ukraina – står kropparna bokstavligen i skottlinjen. 

Nu är det bara att kasta sig in i arbetet. Den första tiden blir det många möten och handslag med de nya kollegorna och snart är det dags för dansfestivalen Spring Forward som hon ser mycket fram emot.

– Det brukar bli en alldeles speciell stämning på såna här show-case-festivaler. Det finns en spänning i luften, nästa akt på programmet kan ju vara nästa stora stjärna och då gäller det att vara uppmärksam. Jag hoppas verkligen att umeborna tar chansen att se någonting under festivalen, det kommer att vara många överraskande akter!