Aktuella projekt 2014

Ett oväntat besök i klassrummet

Under två veckor i November gästas lågstadieelever runt om i regionen av danskompaniet Embla dans och teater med Kraschrum – en dansföreställning som dyker upp i klassrummet.

Kraschrum

Det blir både humoristiskt och underfundigt när två lärarinnor tar över klassrummet och dansar en lektion. Eleverna bjuds med till att bli både dansare och koreografer i föreställningen. På turné v. 47–v.48.

Se trailer här!

 

Hemvändarna

Västerbotten har en stark tradition inom dansen. Många fantastiska begåvningar har fostrats och utvecklats i västerbottnisk mylla. Nu ser vi fram emot att återfå näringen av dessa starka danskonstnärer som spritts sig runtom i hela världen. Ett antal koreografer/dansare med ett ursprung i Västerbotten återvänder under 2014.
Topbild_nyThe Game (bilden) hade residensperiod i Ånäset/Robertsfors i september. De hemvändande koreograferna är: Catrin Jonasson, Hanna Maria Albertsson, Susanna Knutas och Elina Elestrand. Läs mer här.

Deras uppdrag är
•    Ta med sig en eller flera kollegor från ett annat land där de verkar eller har nätverk.
•    Skapa ett dansverk i en av Västerbottens städer/orter. Platsen kan vara inomhus eller utomhus beroende på omständigheterna.
•    Tematiken är fri att tolka som man vill.
•    Skapandet sker i residens på plats nära samhället.
•    Under residenset ska dansarna ge workshops för skola och eller allmänheten och visa repetitioner.
•    Under residenset upprättas en kontakt med skolan där utbyte sker.

Till föreställningarna och repetitionerna kan knytas föreläsningar, seminarium och workshops på samma tematik, gärna i samråd med föreningar och verksamhet på orten.

Mångfalden bland dansarna kommer att skapa ett kreativt klimat vilket i sig kommer att ge spinoff-effekter. Varje dansare drar till sig publik från olika håll i världen. Varje individ kommer att knyta nya kontakter under residenset samt få ett förhållande till orten/platsen i Västerbotten.

Här kan du läsa om de olika koreograferna inom projektet och deras arbete.

24.10 Dansare på nya höjder & elever skapar dansfilm i Tärnaby

Emelie_Boman_2


En av dem som är med i Hemvändarprojektet är koreografen, dansaren och pedagogen Emelie Boman. Under två månader arbetar hon på sin nya dansfilm Hem mitt i Tärnabyfjällen. Här bloggar hon om sin resa.

Parallellt arbetar Emelie med åk 7 på Skytteanska skolan där hon ger dansklasser samt låter barnen skapa dansfilm.

Tillsammans visar de sina filmer på Folkets hus i Tärnaby den 24.10.