DIV prioriterar barn och unga

Inom Dans i Västerbotten har vi ett särskilt fokus på aktiviteter och insatser som når ut till eller engagerar barn och unga. Distribution och subvention av skolföreställningar är en del av det arbetet.

Dansföreställningar för barn och unga presenteras i NorrlandsOperans utbud för hela länet varje höst- och vårsäsong. Dansläger och workshops arrangeras i samarbete med studieförbund, fritidsgårdar och andra organisationer. Att samarbeta med andra aktörer är viktigt eftersom danskonsulentverksamheten syftar till att öka kunskaperna om dans regionalt.

Skapande skola

Med bidraget Skapande skola kan professionella kulturaktörer och kulturpedagoger tillsammans med lärare, ge elever möjlighet till personlig utveckling. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar.

Som lärare, skolchef, bibliotekarie eller tjänsteman kan du vända dig till danskonsulentverksamheten med dina frågor om allt från Skapande skola-ansökningar till hur man pratar om dans i kulturpolitiska sammanhang. Du kan även få hjälp att bolla idéer eller få kontakt med dansutövare.
Kulturrådets hemsida kan du läsa mer om Skapande skola.

  

Myllan workshops för dig som är 15–25 år

BalettWS--Toan

Myllan är en serie koreografiska verkstäder för dansare 15-25 år som har lust till danskonst och vill utmana och vidareutveckla sig själva! Gemensamma nämnare för alla Myllan-verkstäder är skapande, kreativitet och inspiration. Deltagandet är kostnadsfritt.

 

Myllan med Tentacle Tribe

300X300

Höstens första Myllan sker i ledning av dansduon Tentacle Tribe. De visar sin nya föreställning Fractals of You under Urban North och erbjuder nu en inblick i deras koreografiska arbete i form av en workshop!

NÄR: tisdag 13.9, kl 16.30 - 18.00
VAR: Rosa Huset, Balettakademien Umeå

Anmälan sker via minna.lindahl@norrlandsoperan.se senast den 12 september. 


Mer om Myllan

Myllan-workshops är ett exempel på aktiviteter med unga i fokus
Myllan är en serie koreografiska verkstäder för dansare 15-25 år som t ex går dansestetiskt program eller går/har avslutat en yrkesförberedande linje. Dansare som har lust till danskonst och vill utmana och vidareutveckla sig själva!

Myllan erbjuder både praktik ”på golvet” och teori i samtalsform. Innehållet i verkstaden utformas av den aktuella ledaren och varierar från gång till gång. Endast professionella koreografer och dansare anlitas som ledare. Gemensamma nämnare för alla Myllan-verkstäder är skapande, kreativitet och inspiration. Deltagandet är kostnadsfritt.

Myllan arrangeras i Västerbotten av NorrlandsOperan och danskonsulentverksamheten några gånger per termin. 

Tidigare under 2016 erbjöds till exempel en streetklass med moderna inslag med koreografen Erik Linghede, en workshop i modern dans på temat improvisation med världskända koreografen Milan Tomasek. Nu ser vi fram emot att möta Tentacle Tribe och senare blir det ett återseende av av koreografen Björn Säfsten!

TILLBAKABLICK PÅ SOMMAREN 2016

JamoJamo_läger_2016

Jamo Jamo Summer dance Camp 

Under våren har Jamo Jamo Artsbesökt olika orter i länet och hållit workshops för ungdomar. I juli var det dags för den stora finalen, Jamo Jamo Summer Dance Camp. Mellan 20–23 juli anordnades  ett dansläger på Lyckebo i Tavelsjö. Ungdomar mellan 13–18 år fick dansa African new style, Hip hop, Dancehall och Afrobeat. Totalt deltog 42 ungdomar från olika delar av Västerbotten.

Förutom att dansa hann de även med att bada, basta, grilla och anordna olika tävlingar. Danslägret är ett återkommande årligt arrangemnag som vi hoppas att få se även nästa år igen. 

 

Danssommar_2016

Danssommaren är ett fyra veckor långt samarbetsprojekt mellan dansaktörer från Vasa och Umeå som ägde rum under juli och augusti månad. Projektet förde samman tre dansstudenter med tre professionella danskonstnärer. De har tillsammans arbetat, skapat och knytit nya kontakter. Föreställningsperioden fördelades mellan Vasa 10.-12.8.och Umeå 15.-17.8.

Dansare; Susanna Ujanen, Valtteri Keinänen, Hampus Bergenheim
Koreografi; Tove Skeidsvoll, Sara Sellberg, Lotta Kaarla med dansarna

Danssommaren arrangerades av Dans i Västerbotten, Regionala Dancentret i Österbotten och Danscentrum Norr.