Programmet i Vita Kuben hösten 2014

20.9 – 18.10 
Magdalena Dziurlikowska
Survival Kit: Magdalena Dziurlikowska
Inget öppningsvernissage denna gång.

MAGDALENA DZIURLIKOWSKA
I sitt konstnärskap arbetar Magdalena Dziurlikowska med video, foto och text. Kärnan i hennes verk är iscensatta dokumentärer där hon med vass blick ser på sig själv, sina problem och sitt konstnärliga arbete med en blandning av svart humor och djupt allvar. Genom sina projekt undersöker hon den moderna subjektiviteten där individen är besatt av det personliga och av en önskan om att göra sin röst hörd.

Tre filmer
Mother of Pearl
Porcelain Princess och The Polish Palace är tre filmer om relationen mellan Magdalena och hennes mamma. Med utgångspunkt i ett och samma tema har hon  gjort en konstvideo, en dokumentär och en bakgrundsfilm om sin polska historia. En startpunkt, tre sätt att berätta och gestalta, tre olika resultat. Filmerna är gjorda i samarbete med Niklas Rydén och producerade med stöd från Konstnärsnämnden.

600_400_magdalena-Mother_of_Pearl_1

Magdalena Dziurlikowska berättar själv om filmerna:

Mother of Pearl, 22 min, 2013
I filmen Mother of Pearl spelar jag både mig själv och min mamma. Jag har köpt en peruk och bär hennes kläder, det hon brukar säga till mig säger jag nu till mig själv. Våra samtal kulminerar ofta i konflikter som ter sig humoristiska och bisarra för en utomstående, men all dialog i filmen har också utspelats i verkligheten.

In the film Mother of Pearl I act both as myself and my mother. I bought a wig and wore her clothes, what she usually tells me I am now telling to myself. Our conversations often end up in conflicts that seem bizarre for an outsider but all the dialogue in the film also took place in real life.

600_400_magdalena-Porcelain_Princess_1

Porcelain Princess
, 20 min, 2013
I filmen Porcelain Princess samtalar mamma och jag med varandra, vi kommer inte överens, skrattar åt oss själva, blir arga och sluter fred. Scener ur vårt vardagsliv varvas med intervjuer där vi antingen talar för oss själva eller i dialog med varandra. Samtalen överlappar delvis tematiken i Mother of Pearl men turneras på ett annat sätt.

The Polish Palace
16 min, 2013
Filmen The Polish Palace är bakgrundshistorien till min och mammas relation. Berättelser om Polen flätas ihop med minnet av den stora resan vi gjorde när vi bytte land. Vi tittar tillbaka på våra liv och försöker hitta en gemensam historia.

Magdalena Dziurlikowskas filmer i Vita Kuben ingår i konstfestivalen Survival Kit i samarbete med BildmuséetVerkligheten och Survival Kit i Riga.


Om Survival Kit

Nätverket Survival Kit är ett samarbete mellan konstnärliga aktörer i Riga och Umeå under det gemensamma kulturhuvudstadsåret 2014. Med konstnärliga metoder och tvärvetenskapliga infallsvinklar fokuserar man på frågor om överlevnad och hållbarhet på olika nivåer.


Vart är vi på väg? Vilka förutsättningar finns för överlevnad i vår region och i världen i stort? Vilka kamper måste utkämpas, vilka strategier behöver vi för att överleva?

Initiativet togs i Riga av Latvian Center for Contemporay Art, 2009. Efter flera år av festivaler i Lettland har nu även Umeå en parallell festival under 2014. Under den månadslånga festivalen som sker under det europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå, bjuds det på konst, musik, mat, film och föreläsningar av bl.a. inbjudna forskare, författare och aktivister. Konstfestivalen breder ut sig över Umeå i okonventionella rum men ger sig även ut sig över havet under ledning av Galleri Maskinen, som gör finlandsfärjan till såväl en konstupplevelse i sig som en förenande länk till Bothnia Biennalen i Finland.

Läs mer om Survival Kit här.


21.10  –  25.10
Glasåljud
Camilla CasterVegaskolan i Vännäs

Elevbild_1

Under hösten har ett skapande skola-projekt genomförts på Vegaskolan i Vännäs. Alla femteklassare har tillsammans med glaskonstnär Camilla Caster jobbat under temat GLASÅLJUD. Eleverna har undersökt möjligheterna att att med glas som bärande material själva skapa alster som de under musiklektionerna har satt toner till.

Vernissage i Vita Kuben tis 21.10 kl 11.00 med elever från Vegaskolan.
Här kan du se ett inslag gjort av Svt från vernissagen.

Projektet genomförs i samarbete med NorrlandsOperan/River Stories. Med utgångspunkt i konserten World of glass som uppfördes i Tallin 2011 och i år är en del av Umeå Jazzfestival.


7.11 – 6.12 
One water – many rivers 
Björnola Lind och Torkel Lundberg

Vernissage fredag 7.11 kl 16.00.

600_400_one_water-Kallan

Två floder, Ångermanälven i Sverige och Narmadafloden i Indien, bär samma namn:Moderfloden, hos respektive ursprungsbefolkning. Vattnet är förgiftat av samma multinationella företag. Installationen är både en poetisk hyllning till vattnet och de krafter som arbetar för att upprätthålla balansen.