Agnes Denes i Vita kuben

KONST FÖR EN HÅLLBAR LIVSSTIL: PIONJÄREN AGNES DENES STÄLLER UT I VITA KUBEN

En av de tidiga pionjärerna inom konceptkonsten och rörelsen ”land art” ställer ut i NorrlandsOperans Vita kuben från 5 november.  Agnes Denes gör ofta monumentala verk och tar upp frågor kring miljö, kultur och samhälle med en matematisk precision. 

Agnes Denes, som föddes 1931 i Budapest, är en konceptuell konstnär som bor och arbetar i New York. Denes var tidig med att diskutera ekologi kontra vår kultur och livsstil. Ett av hennes mest berömda konstprojekt är Wheatfield – A Confrontation från 1982. Denes planterade då ett vetefält på en stor ödetomt mitt bland skyskraporna i New Yorks finansdistrikt.  ”Bilden på Denes när hon går omkring bland de fullmogna veteaxen i det gyllengula fältet med skyskrapor i bakgrunden är minst sagt surrealistisk” skrev SvD nyligen i samband med den retrospektiva samlingsutställningen Radical Nature på Barbican Art Gallery i London.

Under vernissagen på torsdag närvarar inte konstnären själv, det gör däremot en av hennes långtida arbetskamrater, Rhona Kopeczky som här ger oss en introduktion till konstnärsskapet. Exakt vad Denes kommer att ställa ut i Umeå är ännu oklart. Det vi vet är att hon själv ser utställningen i Vita kuben som ett första led i att  möjliggöra ett av sina monumentala projekt på plats i Umeå. 

Utställningen ingår i höstens konstsserie ”Remains”, programsatt av konstnären Francois Bucher.