Brahms skulle ha gillat NorrlandsOperans Symfoniorkester

... Och inte baraför att den i höst väljer att spela alla hans fyra symfonier! Medsitt 50-tal musiker har orkestern precis rätt storlek, påpekarchefdirigenten Rumon Gamba.

- Vår orkester är lika stor som Meiningens orkester, den somimponerade så på Brahms och den europeiska konsertpubliken när denturnerade runt med alla Brahms symfonier på repertoaren. Juststorleken på orkestern gör att vi kan höra musiken tydligt,förklarar han.

Under tre konserter, 1 september, 8 september och 24 november,kommer orkestern att spela alla Johannes Brahms (1833-1897)symfonier. "Ettan" är övervägande mörk och tragisk, men slutar ändåljust och glatt. Den har stora likheter med Beethovens symfonier,och brukar ibland kallas "Beethovens tia".

Den första Brahmskonserten bjuder också på annan skön musik,nämligen Dvôráks hänförande cellokonsert, här med den hylladesolisten Jakob Koranyi, och Tobias Broströms Transit Undergroundfrån 2007.

Efter samtliga Brahmskonserter är publiken varmt välkommen attstanna kvar i Baren där Rumon Gamba berättar lite mer om Brahmsmusik. Dessutom kan vi utlova några kammarmusikaliskaöveraskningar!

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Jacob Koranyi,cello
NorrlandsOperansSymfoniorkester

Program
Tobias Broström: TransitUnderground
Dvôrák: Cellokonsert
Brahms: Symfoni nr 1

BRAHMS ETTA
Tid tor 1.9
Plats Konsertsalen
Intro kl 18.30 iBaren
Eftersnack och musikaliskaöveraskningar i Baren

Pressbilder
Rumon Gamba
Jakob Koranyi

Intervjuer ochrecensioner
Vill du recensera konserten eller boka in en intervju? Kontaktamarknadsavdelningen så hjälper vi till.

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-603 89 67
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se