Christodoulos Panaiyotou inleder säsongen i Vita kuben

Säsongsstart i Vita kuben! Vårens utställningsprogram är planerat av gästcurator Mats Stjernstedt och inleds med konstnären Christodoulos Panaiyotou.

Panaiyotous arbete karaktäriseras av att han skapar situationer för andra att agera i, eller så undersöker han våra föreställningar kring konstnärligt agerande och porträtterande.

I grunden finns hans intresse för teaterns bakomliggande mekanismer. Panaiyotous verk tycks pendla mellan tillstånd av falsarie och artifakt, visavi (drömmen om) vad som skulle kunna uppfattas som det ursprungliga och förmodat äkta.

I Vita kuben sammanlänkas tre verk i en associativ kedja. I videoverket Guys go crazy (2007) har Panaiyotous filmat före och efter en orgie som iscensatts av ett pornografiskt bolag. Verket visar den tomma och väntande studion före akten, parallellt med det rum och vad som lämnats kvar efter den genomförda orgien. Detta skänker verket den stilla melankoli som gör sig påmind genom konstnärens hela produktion.

The End (2009) är en dokumentation av en performance då den svarta teaterridå, tillverkad i faksimil till originalförlagan på Markgräfliches Opernhaus i Beyreuth, ersatte den historiska ridån på scen under en dag. I Vita Kuben visas denna ridå ihopvikt på golvet tillsammans med ett fotografi.

I verket Sunrise (1 October 2010, 6.15) gror ett politiskt frö i fotografiet med turister som badar i soluppgången den 1 oktober 2010, 50-årsdagen för skapandet av republiken Cypern. Verket har nyproducerats för utställningen i Vita kuben.

Läs mer om Christodoulos Panaiyotou på www.christodoulospanayiotou.com

Gästcurator 2011
Mats Stjernstedt medverkar vid vernissagen. Han är chef för Index i Stockholm och fr o m februari 2011 konstnärlig ledare Kunstnernes hus, Oslo.

CHRISTODOULOS PANAIYTOU
TID: TORSDAG 20.1 KL 19.00 - VERNISSAGE
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 20.1-26.2
PLATS: VITA KUBEN

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du under rubriken Pressbilder

Intervjuer
Är du intresserad av att göra intervjuer? Kontakta
Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Övriga konstnärer som visas i Vita kuben i vår:
3.3–2.4 Guido van der Werve
7.4–7.5 Kajsa Dahlberg