David Moss blir ny konstnärlig ledare för MADE!

NorrlandsOperan har utsett David Moss till ny konstnärlig ledare för MADE-festivalen. Han efterträder Tina Eriksson Fredriksson som efter fem framgångsrika festivalår (2007-2011) nu ger sig ut på nya äventyr. David Moss förordnande gäller festivalerna 2012 till och med 2014.

– När jag fick den här chansen blev jag uppspelt och kände mig väldigt hedrad och ivrig inför att bygga vidare på den ”joie de vivre”, livslustan, som redan har skapats här, säger David Moss i ett uttalande som kan läsas i sin helhet i den nerladdningsbara PDF:en här till vänster.

David är amerikan och sedan många år bosatt i Berlin. Han är konstnärlig ledare för Institute of Living Voice, ett internationellt centrum för sång och röst. Han är också själv en prisbelönt artist som sedan tidigare är känd för många i MADE-publiken. På MADE 2008 gjorde han succé med föreställningen Surrogate Cities. I årets festival axlade han rollen som gästcurator för några av festivalens akter och stod själv på scen som musiker och röstkonstnär med sina samarbetsprojekt Technologies och Denseland.

NorrlandsOperans VD Kjell Englund är mycket nöjd med rekryteringen.

– David Moss har ett stort kontaktnät av europeiska och internationella artister som jag tror ska kunna tillföra högoktanigt konstnärligt bränsle till vår festival, säger han.

David Moss beskriver MADE och Umeå som magnetiska och ser internationell besökarpotential i festivalen. Framförallt vill han att MADE ska bereda plats för fruktbara möten.

– MADE är som ett magiskt köksbord: en plats där familjer, vänner och främlingar samlas och delar med sig av nyheter, historier och överraskningar och tillsammans blickar framåt. Och det är en sällsynt kombination av alla möjliga konstarter i ett och samma hus.

En nyhet är också att Elin Hellrönn som jobbar på NorrlandsOperans musikavdelning, efterträder Erik Palm som projektledare för festivalen.


PRESSTRÄFF
Den 20 juni kommer David Moss att befinna sig i Umeå. Kl 10.15 –11.15 ordnar vi en pressträff för er som vill träffa honom på plats. Hör av er så snart som möjligt om ni vill delta, dock senast 15 juni.

PRESSKONTAKT
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-603 89 67
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se