Erkänd koreograf för världsdelarna närmare varandra

Hanoi, New York, Stockholm och Umeå. Efter repetitionsarbete i olika delar av världen sker urpremiären av Warriors den 3.12 på NorrlandsOperan. Nyskapad dans och nyskriven musik i ett unikt samarbete mellan koreografen Pontus Lidberg och tonsättaren B Tommy Andersson.

Hur skapas en föreställning med dansare från olika delar av världen, en orkester i Umeå och en tonsättare med full agenda? Jo, alla arbetar hårt på varsitt håll, symfoniorkestern i konsertsalen, dansarna i Hanoi, New York och Stockholm. Koreografen blir den sammanhållande länken, som för världsdelarna närmare varandra och håller visionen vid liv. Under de kommande tre residensveckorna i Umeå fogas delarna samman till en helhet på NorrlandsOperan.

Pontus Lidberg har inom ramen för NorrlandsOperans SIDA-projekt skapat produktioner i Vietnam. Hans föreställning Heart of Silk har visats på NorrlandsOperan med dansare från Vietnam National Opera and Ballet Theatre. De senaste åren har han fått en världskarriär med uppsättningar i både Peking och i New York. Hans dansfilmer har rönt stor uppmärksamhet såväl utomlands som hos tv-publiken i Sverige.

Warriors blir en tvådelad helafton som inleds med en konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester i Konsertsalen och fortsätter med dans i Teatern. Musiken är skriven av kompositören B Tommy Andersson i nära samarbete med Pontus. Nybeställd musik för orkester i syfte att förena dans och musik är i dag en unik företeelse. B Tommy Andersson är något så ovanligt som en dirigerande tonsättare, eller en komponerande dirigent.

Till urpremiären har Pontus Lidberg samlat ett dreamteam av dansare från USA, Vietnam och Sverige. Pontus ingår själv i verket som dansare.

– I Hanoi fann jag några av de finaste dansare jag har arbetat med. De senaste årens arbete i USA har gett upphov till nya möten och några av dem tar jag med mig i Warriors, säger Pontus Lidberg.

Koreografi, scenografi & kostym Pontus Lidberg / Dansare Gabrielle Lamb, Oscar Salomonsson, Pontus Lidberg, Adrian Danchig-Waring, Craig Hall, Cao Duc Toan, Vu Van Nguyen/ Ljusdesign Patrik Bogårdh / Musik & dirigent B Tommy Andersson / NorrlandsOperans Symfoniorkester

WARRIORS
Tid: fre 3.12 kl 19.00, lör 4.12 kl 18.00
Introduktion 30 min innan föreställning i Baren
Plats: Konsertsalen och Teatern, NorrlandsOperan

PRESSBILDER
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du på vår hemsida under Press

INTERVJUER
Vill du göra intervjuer? Kontakta Helene Säfström, marknadsavdelningen, 090-15 43 05, 070-343 36 66, helene.safstrom@norrlandsoperan.se