Femårsplanen tar form på operan

Med munter deppighet utforskar koreografen Gunilla Heilborn och hennes dansare vad som kan tänkas hålla i fem år. Föreställningen Femårsplanen arbetas fram i residens på NorrlandsOperan och har urpremiär den 1 oktober.

Nu börjar Gunilla Heilborns jakt efter en femårsplan på allvar. Från och med måndag 14 september jobbar hon och hennes dansare med verket på NorrlandsOperan.

– Ibland håller vi på en halv dag med en scen där någon vill köpa bröd. Nästa dag dansar vi. Så är det att göra en föreställning där inget manus finns. Då har vi ändå jobbat hårt på att följa en dramaturgisk mall för filmmanusskrivande med fast struktur och scener med namn som Complication, Loss of Hope och Dark Moment (det är när det känns som allra mest hopplöst för hjälten…).

Gunilla Heilborn är koreografen, performancekonstnären och filmaren som med originalitet, humor och kärlek skildrar livets nödvändigheter och trivialiteter. I Femårsplanen spinner hon vidare kring den lilla människan och dennes plats i kollektivet, samtidigt som hon hyllar det personliga uttrycket hos var och en av sina dansare. 

– Det kommer att bli bra. En femårsplan för fyra människor måste bli bra. Det är i allafall lättare än en femårsplan för Sovjet, säger Gunilla Heilborn hoppfullt.

Bland Gunilla Heilborns tidigare framgångar finns kortfilmen Hur man gör (Guldbagge för bästa kortfilm 2007) och musikalen Potatislandet (Nöjesguidens pris för bästa Teater 2007).

Femårsplanen spelas på NorrlandsOperan 1 & 2 oktober och på c/o Stockholms Stadsteater 15-21 oktober.


Idé, text och koreografi Gunilla Heilborn och de medverkande: Kim Hiorthøy, Louise Peterhoff, Kristiina Viiala, Lisa Östberg. Musik Kim Hiorthøy / Scenbild & kostym Katarina Wiklund / Ljus Miriam Helleday / Produktion Loco Motion

Verket skapas i residens på NorrlandsOperan med stöd av Kulturrådet, Stockholms kulturförvaltning och Konstnärsnämnden.
Pressbilder

Högupplösta pressbilder finns för nerladdning på
http://www.norrlandsoperan.se under Press.

Intervjuer & Öppna repetitioner
Vill du följa en repetition och prata med Gunilla Heilborn och hennes dansare?
Öppna rep: 24/9 kl 15 -16 och 28/9 kl 18-19 i Black Box.
Kontakta Helene Säfström, tel 090 15 43 05, 070 343 36 66, helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Ackreditering
Vill du recensera föreställningen? Hör av dig till oss senast 29.9