Från Finnskogens fäbodar till storstadens trafikköer

Makarna Daniel och Emma Reid är två unika musiker och välkända i folkmusikkretsar. Tillsammans kommer de nu till Umeå för att bjuda Umeåpubliken på en särpräglad ljudbild som grundar sig i lyriskt melodispel och täta stämmor.

Emma Reid, dotter till en svensk mor och engelsk far, är uppvuxen i England. Redan vid tre års ålder började hon spela fiol, och tidigt väcktes intresset för svensk folkmusik. Emma flyttade till Stockholm för att studera musik vid Kungliga Musikhögskolan vid arton års ålder, och tog sin examen 2003. Hon har sedan dess också avslutat en Magisterexamen i musik vid Newcastle University.

Idag turnerar Emma flitigt i Skandinavien och Storbritannien. Hon framträder i flera duos och är medlem i grupperna Ditt Ditt Darium, Methera, Malin Foxdal Band och Tandoori Hill. Dessutom samarbetar hon ofta med historieberättare och dansare. Tillsammans med maken Daniel Reid, en pionjär inom folkmusiken med sitt för genren ovanliga intrument saxofon, skapar hon upplyftande ung folkmusik. Inspirationen är hämtad från från duons olika hemorter och längs med deras färdvägar; från Sverige till det skotska höglandet, från Finnskogens fäbodar till storstadens trafikköer.

Sopran- och barytonsaxofon Daniel Reid/ fiol och altfiol Emma Reid/ I samarbete med Umeå Folkmusikförening och studieförbundet Bilda