Högtflygande toner när Norrbottens Kammarorkester gästar NorrlandsOperan

”Träden sjunger min musik … eller är det jag som har sjungit deras?” Så ska Edward Elgar (1857–1934) en gång ha sagt om sin musik – lika lättillgänglig som populär. Det verk som Norrbottens Kammarorkester spelar under kvällens konsert, Serenad i e-moll, uruppfördes 1892 av damorkestern Worcester Ladies’ Orchestral Class. Med sin poesi och värme har det blivit ett av Elgars mest spelade stycken.

Nästa verk strävar också mot trädtopparna, om inte högre. Ludwig van Beethovens Violinkonsert i D-dur (1806), är hans enda för instrumentet. Trots att den ingalunda var någon succé till att börja med, har den blivit ett av hans mest älskade verk och det har gett många violinister chansen att verkligen visa vad de går för.

Kvällens solist heter Christian Svarfvar, föddes 1982 och började spela fiol vid fem års ålder. I dag är han anställd på Norrbottens Kammarorkester, men som en av Skandinaviens mest eftertraktade violinisterhar har han också många uppdrag vid sidan av. Han ger årligen mer än 50 konserter över hela världen.

Kvällens sista verk är Mozarts Symfoni nr 40 i g-moll (1806). De flesta av oss känner väl Mozart som en sprudlande munter kompositör, men i detta verk överraskar han med en oanad känsla för livets tragik. Och det finns fler tecken på Mozarts allvarliga ådra. En gång ska han faktiskt ha sagt att ”döden är den nyckel som öppnar dörren till vår sanna lycka.”

Norrbottens Kammarorkester / Dirigent: Petter Sundkvist / Violin: Christian Svarfvar
Edward Elgar: Serenad / Ludwig van Beethoven: Violinkonsert / W A Mozart Symfoni nr 40

TRÄDENS OCH HIMLENS MUSIK
TID DAG 13.2 KL 19.00
PLATS KONSERTSALEN

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du här

Intervjuer
Vill du prata med någon av de medverkande? Vi hjälper gärna till med intervjubokningar.

Pressbiljetter
För pressbiljetter till konserten, kontakta oss senast 12.2.

Kontakt
Jennie Stensson, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
jennie.stensson@norrlandsoperan.se