Höstpremiär i Vita Kuben med filmprogram av curator Maria Lantz

Pressmeddelande 4.9 2012

Hela hösten går i filmens tecken med meriterade MariaLantz som ansvarig för programmet. Premiär nu på fredag, 7 september.


Maria Lantz, är bland annat utbildad på International Center of Photography i New York och var tidigare prorektor på Kungliga Konsthögskolan. Maria är nytillträdd rektor på Konstfack och förutom curator också verksam som forskare, kritiker, konstnär och fotograf.

– Min tanke är att välja filmer som absolut inte är ”filmer” men ändå berätelser. De går inte att inordna under något specifikt format som dokumentär, reportage eller spelfilm utan är i en annan typ av kontext. Dock berättar de alla något väsentligt, säger Maria som finns på plats under vernissagen på fredag.

De två filmerna som startar upp hösten är regisserade av Stefan Constantinescu, verksam som bildkonstnär och regissör i Stockholm och Bukarest. Han arbetar utöver film också genom artist books och målningar. Ofta utmanar han föreställningar och frågor om identitet i ett postkommunistiskt Rumänien.

Den första filmen, Middag med familjen, visar märkliga händelser i en välbärgad, svensk familj och den andra, Troleibuzul 92 utspelar sig i en rumänsk spårvagn där passagerarna blir vittnen till mordhot.


Filmerna visas i Vita kuben till 30 september.

Curator Maria Lantz/Regissör Stefan Constantinescu