Hur låter Mendelssohns berömda bröllopsmarsch i konsertform? På torsdag får vi svaret.

Det blir både bröllop och begravning i konserten som NorrlandsOperans Symfoniorkester, under ledning av Rumon Gamba, spelar nu på torsdag. Ett av styckena är Mendelssohns kända bröllopsmarch som här spelas i sitt ursprungliga sammanhang. Solist är hyllade violinisten Ilya Gringolts med sin Stradivarius!

En vecka efter den fullsatta säsongspremiären med Romeo och Julia är det alltså dags för nästa konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester. Temat är fortfarande Love and Death och programmet innehåller mycket av båda.

Kvällens titelverk är Alban Bergs (1885–1935) Till minnet av en ängel, en gripande violinkonsert tillägnad Alma Mahlers dotter Manon som avled i polio endast 19 år gammal. Det blev Alban Bergs sista verk, när konserten uruppfördes hade han själv dött av blodförgiftning. Solist i verket är Ilya Gringolts, den ryske violinisten som har tagit den klassiska musikvärlden med storm (läs mer längre ner).

Felix Mendelssohn (1809-1847) skrev uvertyren till En midsommarnattsdröm redan vid 17 års ålder. 17 år senare fortsatte han att komponera resten av musiken till skådespelet. Verket var mycket populärt i början av 1800-talet och än i dag spelas musiken ofta, inte minst bröllopsmarschen som i likhet med Beethovens femma är en klassisk melodi som de allra flesta kan nynna med i.

Benjamin Britten skrev förövrigt en berömd opera baserad på En midsommarnattsdröm, men i dag hör vi honom i en av sina manifestationer mot krig och våld. I Russian Funeral citerade han en rysk begravningssång som här bildar en slags ram till den krigiska brass- och slagverksmusiken – en påminnelse om att kriget alltid skördar offer.

Dirigent: Rumon Gamba / Solist: Ilya Gringolts, violin / NorrlandsOperans Symfoniorkester
Britten: Russian Funeral / Berg: Violinkonsert (Till minnet av en ängel) / Walton: Två stycken för stråkar ur Henry V / Mendelssohn: Svit ur En midsommarnattsdröm


Minnet av en ängel
Tid tor 27.1 kl 19.00
Plats Konsertsalen
Introduktion kl 18.30 i Baren


Pressbilder
Högupplösta bilder finns för nedladdning
här.

Intervjuer och recensioner
Behöver du en pressbiljett eller vill du intervjua någon av de medverkande? Hör av dig till marknadsavdelningen så hjälper vi till.

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se


Ilya Gringolts, violin
Violinisten Ilya Gringolts slog igenom 1998 då han vann den internationella Paganini-tävlingen och tog två specialpriser – som yngsta deltagare till final och som bästa tolkare av Capricerna. Han föddes 1982 i Sankt Petersburg och började spela violin som femåring. Efter studier i violin och komposition i hemstaden för Tatiana Liberova och Jeanna Metallidi studerade han vid Juilliard för Itzhak Perlman. I dag tillhör han världens mest eftersökta solister med turnéer med olika stora orkestrar i Europa, Japan, Kina, Fjärran östern, Australien och Sydafrika. Han har spelat alla Bachs sonator och partitor på Verbier-festivalen och startat egen stråkkvartett. Skivan med Tanejevs kammarmusik vann Gramophone Award. Hans tre DG-skivor med Prokofjev, Sibelius, Bach och Sjostakovitj har fått lysande recensioner, liksom en rad skivor för märkena Hyperion och Onyx. Ilya Gringolts är nu professor i violin vid Basels Musikhögskola och är även hängiven spelare på tidstrogna instrument. Han spelar på den berömda Kiesewetter-Stradivarius från 1723, som ställts till förfogande via Stradivarius-sällskapet i Chicago.

Läs mer: www.ilyagringolts.com