Keltiskt schvung och skandinaviskt vemod med folkmusikens all-star-band String Sisters

Den sista mars får Umeå celebert besök av sex fiolspelare i världsklass. String Sisters förenar det bästa av olika folktraditioner och skapar en minnesvärd show.

String Sisters, som består av sex kvinnliga fiolspelare från olika håll i världen, bjuder på ett unikt möte mellan kulturer och stilar. Tillsammans gör de sitt yttersta för att underhålla sin publik med hög nerv och energi. Med inspiration och låtar hämtade från irländskt, shetländskt och skandinaviskt musikarv, skapar de någonting helt eget. Och de gör det med slående solon, gripande sånginsatser och gnistrande samspel.

Gruppen bildades på initiativ av Shetlandsöarnas egen fioldrottning Catriona Macdonald inför Celtic Connections-festivalen i Glasgow 2001. Föga förvånande blev String Sisters en omedelbar succé. Året därpå blev gruppen bokade till festivalen på nytt och 2005 följde de upp de skotska framgångarna med en utsåld och kritikerhyllad turné i Norge.

Sedan dess har musikerna, som alla har blomstrande solokarriärer, varit upptagna på annat håll. Nu har de äntligen packat den gemensamma turnébussen igen. Den här gången för att låta Sverige ta del av sin gränsöverskridande spelglädje.

Förutom Catriona Macdonald består gruppen av svenska Emma Härdelin, känd från de prisade grupperna Garmarna och Triakel, norska världsartisten på hardingfela, Annbjörg Lien, det irländska esset Liz Doherty samt amerikanskorna Liz Carroll och Liz Knowles. De ackompanjeras av den norske supergitarristen Tore Bruvoll. På piano, slagverk och bas medverkar tre skottar med bakgrund i band som Shoogleinifty och Capercaillie.

I samarbete med Rikskonserter, Umeå Teaterförening, Umeå Folkmusikförening och BILDA

String Sisters Emma Härdelin, Annbjörg Lien, Liz Knowles, Catriona Macdonald, Liz Doherty, Liz Carroll / Band David Milligan, Tore Bruvoll, Conrad Ivitsky, James Mackintosh

STRING SISTERS
TID: ONS 31.3 KL 19.00
PLATS: BLACK BOX

INTERVJUER OCH RECENSIONER
Vill du intervjua någon av de medverkande eller recensera konserten? Kontakta marknadsavdelningen, så hjälper vi till.

PRESSBILDER
Se under rubriken Pressbilder

KONTAKT
Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se