Ljuv musik och brinnande pianon i uruppförandet av Ice Concerto

Pressmeddelande 19.10 2012

I den spektakulära pianokonserten Ice Concerto ingår inslag av både brinnande pianon, is och dans. Verket är specialskrivet för världspianisten Niklas Sivelöv på beställning av NorrlandsOperan. Urpremiären sker den 22 november.

Musiken växer från att vara virtuos och vacker till en explosiv final med snabba klipp, ljuseffekter och trummaskiner. Fredrik Högberg komponerar med rytm, puls och humor, i hans verk vet man aldrig vad som ska hända. Han gillar det spektakulära och arbetar på ett lekfullt sätt med det vi ser och inte bara det vi hör.

I pianokonserten Ice Concerto blandar han musik, dans och film. Den spanska dansaren Sara Enrich Bertran har koreografiskt gestaltat flera delar av verket i en delvis animerad film som visas i bakgrunden.

I bakgrundsfilmerna ingår även en episod av brinnande pianon som släpps ner i vatten. En händelse som väckte uppmärksamhet i våras under filminspelningen på Ångermanälven. Tonsättaren polisanmäldes men friades senare från anklagelsen för miljöbrott.

Se ett smakprov ur Ice Concerto här

Niklas Sivelöv gjorde underbarnskarriär som improvisatör för att sedan på allvar gå in för pianot. Som solist har han framträtt över hela Europa och som tonsättare skrivit över 20-talet verk, däribland tre pianokonserter.

Konsertpubliken får under kvällen även höra uvetyren ur Webers Oberon och Beethovens Symfoni nr 2.

Dirigent Rumon Gamba / Solist Niklas Sivelöv (piano) / NorrlandsOperans Symfoniorkester

Dagen efter uppförs verket Ice Concerto igen i en Klubbkonsert. Dirigenten berättar då mer om några delar ur verket. Kvällen avslutas med mingel och häng i baren.