Madame berättar sagan om Babar

Vårens stora barnproduktion på NorrlandsOperan är utan tvekan Sagan om Babar. Madame, spelad av Eva Blommé, berättar historien om den berömda elefanten med hjälp av vackra bilder och underbar musik. Föreställningen vänder sig till barn 6–8 år.


– Historien om Babar är skriven och tecknad av Jean de Brunhoff 1931. Men ryktet säger att hans fru Cecile från början hade skapat berättelsen som en godnattsaga för deras gemensamma barn. På NorrlandsOperan har vi låtit Madame träda fram ur boken. Hon berättar sagan om sin älskade lille vän Babar med hjälp av vackra teckningar och fantasifull musik. En hel orkester finns vid hennes sida. Tillsammans bjuder de på färg, form och dramatiska känslor, säger Mia Westin som regisserar föreställningen.


Redan 1940 skrev den kände kompositören Francis Poulenc musik till sagan och det är detta verk för kammarorkester som kommer att klinga i en föreställning instrumenterad av David Matthews.
– Ett annat rykte säger att Poulenc satt vid sitt piano och komponerade när hans treåriga kusin plötsligt slängde upp sin Babar-bok på notstället. ”Spela det här istället!” sa hon bestämt. Poulenc improviserade och verket L’histoire de Babar, le petit éléphant skapades, berättar Mia Westin.

Sagan om Babar visas i två föreställningar på NorrlandsOperan den 13.4, och går sedan på turné i länets skolor. Turnén avslutas med en offentlig föreställning i Skellefteå den 20.4.

Berättare, Madame Eva Blommé /Dirigent Per-Erik Andersson /Kammarensemble ur NorrlandsOperans Symfoniorkester /Musik Francis Poulenc /Regi Mia Westin