Julstämning med NorrlandsOperans kör, symfoniorkester och fyra solister

Pressmeddelandeden 5.12 2012

NorrlandsOperans stora kör och fyra solister bjuder tillsammans med symfoniorkestern på Händels Messias. Det blir en storslagen julkonsert som i år ges i två föreställningar; den 8 och 9 december.

Av Georg Friedrich Händels alla verk är Messias det absolut mest populära, och kanske allra mest känd är den pampiga Hallelujah-satsen. Messias består av tre delar och innehåller både körpartier, solistarior, recitativ och orkestersatser. Texterna är hämtade från både Gamla och Nya testamentet och är en slags sammanfattning av grundsatserna i den kristna tron. Oratoriet uruppfördes påsken 1742 på en välgörenhetsgala i Dublin, men sedan länge har det blivit tradition att framföra verket i juletid.

Kvällens dirigent är den estländske dirigenten Tõnu Kaljuste. Han inriktar numera sitt arbete på oratorier, orkestermusik och opera, och har även specialiserat sig på verk tonsatta av sina landsmän; Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Veljo Tormis med flera. Kaljuste är grundare av Estonian Philharmonic Chamber Choir och Tallinn Chamber Orchestra, och har även varit chefdirigent för svenska Radiokören och Netherlands Chamber Choir. Han är sedan 2004 konstnärlig ledare för Nargen Opera i Estland.

Obs! Läs mer om de fyra solisterna och dirigenten här.

Dirigent Tõnu Kaljuste /Solister Klara Ek, Susanna Sundberg, Mathias Hedegaard, Ludvig Lindström/ NorrlandsOperans Symfoniorkester/NorrlandsOperans kör