Nocturne - nattliga bilder med NorrlandsOperans Symfoniorkester

Britten- och Haydntemat fortsätter i säsongens andra konsert med NorrlandsOperans Symfoniorkester den 21 januari. Kvällens stjärnsolist är den brittiske tenoren Timothy Robinson.

Den inplanerade dirigenten Benjamin Wallfish har fått plötsliga förhinder under en stor filmproduktion i Los Angeles och har därför tvingats ställa in sitt besök i Umeå. Han ersätts av chefdirigenten Rumon Gamba.

Nocturne är den andra av tre konserter där NorrlandsOperans Symfoniorkester spelar Haydn (1732–1809) och Britten (1913–1976). De utvalda verken har tematiska beröringspunkter i att de alla målar upp bilder av dygnets olika faser.  Den här gången får vi besöka de nattliga landskapen i Brittens sångcykel Nocturne, och lyssna till Haydns sjunde symfoni som fått namnet Eftermiddagen (Le Midi).

I Nocturne har vi nöjet att presentera en mångsidig tenor som bland annat blivit hyllad för sina tolkningar av just
Britten. Timothy Robinson är en engelsman med en lång och framgångsrik karriär, under vilken han framträtt med några av de största orkestrarna och de mest välrenommerade operahusen i Europa.

Vi får också njuta av Brahms (1833–1897) glädjespirande andra symfoni , ett verk som kompositören själv kallade ”sitt charmiga nya monster”. Till skillnad från den första symfonin som tog honom 15 år att färdigställa, fullbordades denna under en enda sommar (1877).

Rumon Gamba ersätter Benjamin Wallfish under konserten. På senare år har Wallfish blivit en eftertraktad kompositör och dirigent i filmbranchen och på grund av en försening i en stor filmproduktion har han nu tvingats ställa in besöket i Umeå. Hans managementbolag beklagar det inträffade.

NorrlandsOperans Symfoniorkester / Dirigent: Rumon Gamba (ersätter Benjamin Wallfisch)/ Tenor: Timothy Robinson

Haydn : Symfoni nr 7 (Le midi) / Britten: Nocturne / Brahms: Symfoni nr 2Biografier


Timothy Robinson
Timothy Robinson, tenor, född 1964, studerade körsång vid New College i Oxford. Efter examen 1985 fortsatte han studera vid Guildhall School of Music and Drama. Utom konsertframträdanden med en rad av Storbritanniens främsta orkestrar och dirigenter och medverkan i BBC:s Promenadkonserter har han engagerats på Aldeburgh-, Glyndebourne- och Aix-en-Provence-festivalerna samt utomlands med de stora orkestrarna i Berlin, Wien, Amsterdam, Lyon och Helsingfors. Han medverkar på en lång rad skivor, bl a i Vaughan Williams Serenade to Music under Norrington för Decca, Beethovens körverk under Chung för DG, i Bernstein och Szymanowski för EMI och i Händel och Mozart för Erato. Som något av Britten-expert har han sjungit Captain Vere i Billy Budd för English National Opera och haft ledande roller i Rape of Lucretia, som Lysander i En midsommarnattsdröm och i Turn of the Screw. Hans engagemang denna säsong innefattar Aschenbach i Döden i Venedig i Salzburg, Peter Quint i Turn of the Screw på Leipzig-operan och English National Opera och Captain Vere i Billy Budd på Hamburg-operan och i Bilbao.


Benjamin Wallfisch dirigent (utgår)
Benjamin Wallfisch, född 1979, tillhör den i engelskt musikliv centrala Wallfisch-klanen. Farfar Peter, pianoprofessorn, kom till London 1952 efter flyktingtillvaro i Israel och Paris. Farmor, cellisten Anita, född Lasker, överlevde tack vare sin cello i flickorkestern i Auschwitz, överfördes därpå till Bergen-Belsen och kom till England 1946 som grundarmedlem i English Chamber Orchestra. Fadern är världsberömde cellisten Raphael Wallfisch, och Benjamins tre år yngre bror Simon är framgångsrik cellist och sångare. Benjamin Wallfisch började komponera som tioåring. Från 1996 har han skrivit över 50 beställningsverk, därav uppåt 20-talet filmer. Han studerade komposition vid Royal Academy – den första i dess historia att få hedersdiplom – och dirigering för Vernon Handley, Sir Charles Mackerras and Bruno Weil. Som 22-åring blev han assisterande dirigent för English Chamber Orchestra. Nu har han dirigerat en lång rad topporkestrar i hemlandet, Europa, Australien och USA. Han har fått otaliga belöningar. Som dirigent prisas han för total närvaro och sitt sinne för klang och förtätning.


Rumon Gamba
chefdirigent
Rumon Gamba hade – efter Kina-turné och tre gästspel med NorrlandsOperans Symfoniorkester – premiär som NorrlandsOperans nya chefdirigent på tre årskontrakt hösten 2009. Innan dess ledde han Islands Symfoniker. Han föddes i England 1973. Efter studier vid Royal Academy och seger i BBC:s tävling för unga dirigenter 1998 var karriären spikrak, som ledare för BBC:s orkestrar, med Proms-debut 2005 och gästspel i Europa, USA och Asien.
Gamba har skivkontrakt med Chandos som specialist på filmmusik, bland annat i en Grammy-nominerad Korngold-CD, tre volymer Vaughan Williams jämte musik av Bliss, Bax, Malcolm Arnold och halvdussinet andra tonsättare. Han har återkommande lett Münchens Filharmoniker, NDR:s orkester i Hamburg, Belgiska Nationalorkestern, Göteborgs Symfoniker och Berlins Radiosymfoniker samt gästspelat världen runt: förutom i Europa i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan.
Han har lett New York-Filharmonins ungdomskonserter liksom barnkonserterna i Royald Albert Hall. 2002 invaldes han i Royal Academy of Music. I Umeå ingår han i den konstnärliga ledningsgruppen och ansvarar för orkesterns musikaliska utveckling.