NorrlandsOperan presenterar kulturhösten 2010

Dancer in the Dark som opera, flera unika danspremiärer, en ordentlig Schumann-hyllning och en jazzfestival i framkant. Det är några av de evenemang som NorrlandsOperan presenterar i höst. I morgon släpps biljetterna.

Säsongens stora operasatsning blir Sverigepremiären av Dancer in the Dark, en opera som bygger på Lars von Triers Guldpalmsbelönade film med samma namn. För musiken står den hyllade kompositören Poul Ruders och huvudpersonen Selma, som i filmen spelas av Björk, gestaltas här av Susanna Levonen. Produktionen sker i samarbete med Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Danshösten präglas av urpremiärer och kära återseenden. I samarbete med NorrlandsOperan skapar Mattias Fransson, känd från Klungan, tillsammans med Kristiina Viiala Kunskapsluckan, ”en anatomisk rundvandring om storhetsvansinne och fel förhållningssätt”. Den högintressanta koreografen Dorte Olesen arbetar i residens på operan och tar fram föreställningen Orena tankar, där hon undersöker vad som rör sig huvudet på oss vuxna människor. Även Pontus Lidberg återvänder hit för att i residens skapa verket Warriors, med nyskriven symfonisk musik och ett dreamteam av internationella dansare.

NorrlandsOperans Symfoniorkester med chefdirigenten Rumon Gamba i spetsen, inleder sin konsertsäsong med ett koncentrat av den 200-årsjubilerande Schumanns produktion. Publiken får bland annat bekanta sig med hans fyra symfonier, två av hans sångcykler och föreläsningar av Shumannkännaren Bodil Asketorp från Sveriges Radio. Senare inviger symfoniorkestern Umeå Jazzfestival med beställningsverk av Anders Jormin och Anna-Lena Laurin.

Jazzfestivalen ja. I år inträffar den 27–31 oktober, i vanlig ordning med ett spännande program där äldre traditionsbärare och banbrytare inom jazzen möter unga förmågor och framtidshopp. Årets giganter är John Scofield och Chick Corea. Mer information kommer att publiceras på www.umeajazzfestival.se.

Vår barnpublik kommer i höst att få möta sprättande kabarethöns, delta i ett rymdspektakel och lära sig hur en symfoniorkester fungerar. Och i hela länet fortsätter arbetet med Mentorsorkestern och UFO, länets ensemble för unga folkmusiker. Turnerar gör bland annat det norrländska reggeaefenomenet Glesbygd’n.

Det här är förstås bara en bråkdel av allt som händer. Läs mer i bifogad PDF med årets programtidning. Den kan även hämtas i vår biljettkassa från och med i morgon. Vill du ha den skickad till dig? Meddela i så fall din adress till marknadsavdelningen.

NorrlandsOperan grundades 1974 och var då en regional operaensemble. Idag är NorrlandsOperan ett scenkonsthus med symfoniorkester, opera, dans, musik, konst samt verkstäder och ateljéer. I verksamheten ingår också scenkonstfestivalen MADE och Umeå Jazzfestival. Vårt uppdrag är att producera, främja och och utveckla konstnärlig verksamhet. Läs mer på www.norrlandsoperan.se


Pressbilder
Önskar du pressbilder för höstens föreställningar – kontakta marknadsavdelningen

Intervjuer
Vill du intervjua någon på NorrlandsOperan om höstens säsong eller något specifikt evenemang? Hör av dig till marknadsavdelningen så hjälper vi till.

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se

Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se