NorrlandsOperan skapar ett operalabb och blir språngbräda för nya stjärnor

Under tre år framöver samarbetar NorrlandsOperan med Operahögskolan i Stockholm. Publiken får möjlighet möta morgondagens stjärnor och smaka på nyskapande operakonst, samtidigt som de nybakade operasångarna får en chans att inleda sin karriär på en ordentlig scen.

Kjell Englund, VD och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan, ser samarbetet med Operahögskolan som en kulturell investering.
– Opera är den yttersta formen av det kommunicerande allkonstverket, en företeelse som bygger på stark tradition men som behöver omprövas och utvecklas för att inte stelna i sin egen form. Därför skapar vi nu detta ”operalabb” där vi kan prova nya idéer tillsammans med studenterna. Det finns egentligen inga experimentscener för opera i Sverige, så här har vi tillfälle att bidra med något viktigt!

I tre föreställningar kommer NorrlandsOperans publik få tillfälle att träffa morgondagens svenska operastjärnor före någon annan. Första mötet sker i juni, i föreställningen Vox av konstnärsduon Reich och Szyber. Denna första uppsättning rymmer en klassisk repertoar ur operor som Carmen, Askungen, Boheme och Manon, som sedan ”paketerats” till en ny personlig föreställning av konstnärsduon. Ett nytt sätt att på allvar leka med operakonsten.

Magnus Aspegren, som sedan ett år tillbaka är rektor på Operahögskolan, är mycket glad för samarbetet:
– Dagens operasångare ska inte bara kunna sjunga alldeles förträffligt utan de ska också vara redo för sammanhang utanför den gängse operanormen. I den här produktionen och i de som följer, ska de få möjlighet att visa upp sina bästa vokala sidor och spänna bågen i en föränderlig operavärld.

Originalidé, regi, scenografi Carina Reich & Bogdan Szyber / Dirigent Joakim Unander / Kostym Carina Reich, Mats Lindberg / Ljusdesign Hilda Ohlsson/ Maskdesign Jenny Börnfeldt/ Orkester NorrlandsOperans Symfoniorkester / Kör NorrlandsOperans kör / Avgångselever från Operahögskolan Mathilda Ahnell, Anders Håkansson, Calle Lindén, Anneli Lindfors, Elisabeth Meyer, Rebecca Rasmussen, Maria Saedén. Gästsolist Paula Hoffmann

VOX
TID: ons 2.6 KL 19.00, fre 4.6 kl 19.00, lör 5.6 kl 18.00
PLATS: Teatern, NorrlandsOperan

Intervjuer
Vill du ha hjälp med intervjubokningar? Kontakta marknadsavdelningen

Kontakt
Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se