NorrlandsOperans Symfoniorkester uruppför Larsson Gothes andra symfoni

Operan Poet and Prophetess av Mats Larsson Gothe blev en stor succé såväl i Sverige som i Sydafrika 2008. Den 28 januari uruppförs hans andra symfoni på NorrlandsOperan.

Sunt lacrimae rerum – Detta är tårarna av vad det innebär att vara mänsklig. Så lyder undertiteln till Mats Larsson Gothes nyskrivna Symfoni nr 2. Ett par år har passerat sedan premiären på NorrlandsOperan av hans opera Poet and Prophetess, en storartad kritiker- och publiksuccé och en omvälvande upplevelse för kompositören. Efter att i flera år ha levt med verket, blev arbetet med symfonin ett sätt att återhämta sig och bearbeta känslorna av stor förlust och utmattning.
– Musiken kan uttrycka sådant vi inte kan sätta ord på. Förhoppningsvis kan lyssnaren följa med i de känslor som jag upplevde när jag skrev musiken, säger han.

Symfoni nr 2 har kvar mycket av de stämningar som fanns i operan. Mats beskriver den som en sångbar symfoni med långa tydliga linjer. Dramatisk och stundtals mörk, fast på ett bitterljuvt sätt – ”det finns så mycket skönhet i det melankoliska”, som han själv uttrycker det. Men det betyder inte att det är ett sorgset och tungt stycke, tvärtom. Musiken har ett relativt snabbt grundtempo och den har en ständig riktning framåt, en rytmisk ”drive”.

Mats Larsson Gothe ser mycket fram emot världspremiären under ledning av Symfoniorkesterns chefdirigent Rumon Gamba och verkets möte med publiken. Det gör också orkesterns chef Marco Feklistoff.
– Mats Larsson Gothe är en av vår tid stora kompositörer. Vi är oerhört glada för att vi än en gång har nöjet att uruppföra ett av hans verk. Det här är det sista han gör som vår officiella huskompositör, men vi kommer att vara mycket måna om att fortsätta vårt samarbete med honom.

Under konserten spelas också Brittens Illuminations och Haydns sjätte symfoni Le Matin.

NorrlandsOperans Symfoniorkester / Dirigent: Rumon Gamba, chefdirigent / Tenor: Timothy Robinson
Haydn: Symfoni nr 6 (Le matin) / Britten: Les illuminations / Larsson Gothe: Symfoni nr 2 (världspremiär)

Programblad med biografier och verksbeskrivningar finns som PDF högst upp till höger på denna sida.

Pressbilder
Högupplösta bilder hittar du här


Repetitionsbesök/pressträff 26.1
Media inbjuds till ett repetitionsbesök tis 26.1 kl 11.30 i Konsertsalen. Därefter finns möjlighet att träffa Larsson Gothe och Gamba kl 12.30. Meddela oss i förväg om ni kommer på repetitionsbesök och för att boka intervjuer.

Pressbiljetter
För pressbiljetter till konserten, kontakta oss senast 27.1.

Kontakter
Marknadsavdelningen Jennie Stensson, 090-15 43 85 eller Helene Säfström 090-154305, 070-3433666,
info@norrlandsoperan.se