Nyskriven slagverksmusik med solisten Colin Currie och dirigenten Eva Ollikainen

Nästa torsdag, 25 november, stämmer NorrlandsOperans Symfoniorkester upp i en spännande konsert med både nyskriven och klassisk musik. Dirigent är den eftertraktade Eva Ollikainen och som solist i titelstycket av Kurt Schwertsik, hör vi den skotske slagverkaren Colin Currie.

Musikvärlden fick upp ögonen för Eva Ollikainen (f 1982) då hon vann den prestigefulla Jorma Panula-tävlingen 2003. Med sin musikalitet och självklara pondus har hon snabbt blivit en av de mest efterfrågade dirigenterna i Norden.

Med sig på scenen har hon Colin Currie, en av de främsta slagverkarna i Europa. Flera tonsättare har skrivit musik speciellt för honom och av dessa verk har några redan hunnit bli klassiker inom slagverksrepertoaren.

Kanske blir det också fallet med Now you hear me, now you don´t av Kurt Schwertsik (f 1935). Stycket är ett beställningsverk av NorrlandsOperan tillsammans med The Scottish Ensemble och hade premiär förra året. Musiken är melodisk och känslosam, men innehåller också mycket humor och en hel del ironiska anspelningar,
något som är typiskt för österrikaren Schwertsik.

Konserten innehåller också musik av två nordiska nationaltonsättare, Lemminkäinen och jungfrurna på ön av Jean Sibelius (1865–1957) och Symfoni nr 6 av Carl Nielsen (1865–1931).

NorrlandsOperans Symfoniorkester
Dirigent Eva Ollikainen / Solist Colin Currie

Program
Sibelius Lemminkäinen och jungfrurna på ön / Schwertsik Now you hear me, now you don’t / Nielsen Symfoni nr 6

Now you hear me, now you don't

Tid tor 25.11 kl 19.00
Plats Konsertsalen
Introduktion kl 18.30 i Baren

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar här.

Intervjuer
Vill du prata med de medverkande eller recensera konserten? Kontakta marknadsavdelningen så hjälper vi till.

Kontakt
Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se