Olika färgtv-system som politisk maktfaktor –nytt vernissage i Vita Kuben

Pressmeddelande 3.10 2012

Den andra av höstens utställningar i Vita Kuben, videoinstallationen The Politics of Colour av Monika Marklinger och Johan Waerndt, har utgångspunkt i utvecklingen av färg tv-sytemen under 50- och 60 talet. Vernissage nu på fredag, 5 oktober.

60-talets förhoppningar om att televisionen skulle skapa kulturell samhörighet och internationell förståelse var enorma.
–Man skulle kunna jämföra det med internets betydelse för vår tid att skapa en gemensam global värdegrund, menar konstnärerna Monika Marklinger och Johan Waerndt som båda finns på plats under vernissagen.

Dåtidens beslutsfattare valde, istället för att samarbeta, att utveckla tre olika färg- TV-system, NTSC, SECAM och PAL.
–Installationen stjälper tankarna på samhörighet på ända och istället diskuteras hur den eterburna tekniken använts som en högst konkret faktor i ett maktpolitiskt spel, säger Monika Marklinger.

Installationen pågår i tre kanaler samtidigt och består av såväl autentiskt arkivmaterial som iscensättningar.

The Politics of Colour visas till 4 november och är den andra av totalt fyra utställ- ningsfilmer i Vita Kuben i höst. Ansvarig för programmet är curator Maria Lantz.
– Min tanke är att välja filmer som absolut inte är ”filmer” men ändå berättelser. De går inte att inordna under något specifikt format som dokumentär, reportage eller spelfilm utan är i en annan typ av kontext. Dock berättar de alla något väsentligt, säger Lantz.

Konstnärer: Monika Marklinger & Johan Waerndt/Curator: Maria Lantz.