Out of this world – tredimensionell actionteckning i Vita Kuben

Välkommen på vernissage i Vita kuben första april! Malmökonstnären Charlotte Walentin har tagit sitt tecknande till en ny nivå. I Out of this world låter hon nylontrådar ersätta den tecknade linjen, medan stelnad lackfärg ger verket kropp.

Begreppen tid och slumpmässighet är grundelement i Charlotte Walentins arbeten. Ett av hennes mest omtalade projekt är serien Filmteckningar där hon tecknar utifrån en film, precis så länge som den pågår. Handens långsamhet ställs mot filmens tempo och täthet, vilket genererar en slags automatisk, spretande skrift. Denna skrift har hon nu tagit med sig vidare in i sitt skulpturarbete.

I Out of this world har Walentin utvecklat en egen teknik där tråden utgör den tecknade linjen. Hon doppar den tunna nylontråden i lackfärg och sammanfogar den sedan med nästa tråd. Samtidigt som arbetsmetoden är långsam och tidskrävande blir såväl trådarna som den droppande färgen ostyriga och okontrollerbara element, vilket gör processen paradoxal och intressant. Resultatet blir en sorts tredimensionell actionteckning som interagerar med rummet.

Charlotte Walentin föddes i Uppsala 1965 och tog sin masterexamen vid Malmö konsthögskola 1999. I dag bor och arbetar hon i Malmö. Out of this world har valts ut till Vita kuben av säsongens konstnärlige ledare i Vita kuben, Magnus Wallin.

CHARLOTTE WALENTIN
TID: TOR 1.4 KL 19.00 - VERNISSAGE!
PLATS: VITA KUBEN
UTSTÄLLNINGSPERIOD 1.4–30.4

INTERVJUER
Vill du intervjua Charlotte Walentin? Hör av dig till marknadsavdelningen, så hjälper vi till.

PRESSBILDER
Se under rubriken Pressbilder

KONTAKT
Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se