Prisbelönt film i Vita kuben

I Vita kubens andra utställning i höst visas denprisbelönta filmen The Lobbyists av LibiaCastro och Ólafur Ólafsson. Med en humoristisk vinklingföljer filmen lobbyisternas hektiska arbete i Bryssel och iStrasbourg. Vernissage den 29september.


I sin film The Lobbyists (2009) berättar Castro ochÓlafsson på ett okonventionellt sätt och med en stor portion humorom lobbyisternas hektiska arbete i Bryssel och i Strasbourg. Denbrittiska reportern Tamasin Cave fick av konstnärerna i uppdrag attskriva en artikel om den nuvarande politiska situationen. Utifråndenna text bad de i sin tur den brittiska skådespelaren CarolineDalton och den isländska reggaegruppen Hjálmar att göra ettsoundtrack till filmen.

 

Castro och Ólafsson representerade Island vid åretsVenedigbiennal. Läs mer om konstnärerna på www.libia-olafur.com

 

Ólafur Ólafsson föreläser på Konsthögskolan onsdag den 28.9 kl10.00. Han medverkar även vid vernissage den 29.9 kl 19.00 i Vitakuben.

 

Teckningar av Johan Tirén
Parallellt med höstens utställningar inne i Vita Kuben visas JohanTiréns projekt Epiloger på kubens ytterväggar. Del två,Institutioner, består av teckningar med text gjorda direktväggen. Utgångspunkten är sociala perspektiv inomsamhällsforskningen.


REWRITE/REDRAW RETOOL
Höstens utställningsserie, REWRITE/REDRAW RETOOL, är curerad avden norska duon Rakett som består av Åse Løvgren och KarolinTampere. Den behandlar frågor som rör samhällspolitik: hur olikaintressegrupper möts och förhandlar om sina positioner, innanförbåde existerande och fiktiva samhällen och grupper.

 

NorrlandsOperan grundades 1974 och var då en regionaloperaensemble. Idag är NorrlandsOperan ett scenkonsthusmed symfoniorkester, opera, dans, musik, konst samtverkstäder och ateljéer. I verksamheten ingår ocksåscenkonstfestivalen MADE och Umeå Jazzfestival. Vårtuppdrag är att producera, främja och utveckla konstnärligverksamhet.