Prisbelönte koreografen Pontus Lidberg tillbaka i Umeå med danskompani från New York

Pressmeddelande 17.10 2012

Koreograf och filmskapare Lidberg avslutar sin Sverigeturné i Umeå 28 oktober. Tillsammans med New York-baserade danskompaniet Morphoses, erövrar de NorrlandsOperans scen med föreställningen WITHIN, där dansen på scen vävs samman med Lidbergs prisbelönade film Labyrinth Within.

Senast Pontus Lidberg var i Umeå skapade han föreställningen Warriors på Norr- landsOperan i samarbete med symfoniorkestern och ett drömteam av dansare. B Tommy Andersson stod för den nyskrivna musiken och urpremiären var en succé. Tillsammans med fem dansare och nyskriven musik av Pulitzerprisvinnaren David Lang, är han nu tillbaka med en föreställning som väver samman dans, musik och film i en stark helhetsupplevelse.

Föreställningen tar avstamp i Lidbergs film Labyrinth Within vars filmmusik är spe- cialskriven av  Lang och inspelad av NorrlandsOperans Symfoniorkester. Filmen, som tidigare visats både under MADE-festivalen och på SVT, skildrar ett känsloladdat triangeldrama i en ständigt oförutsägbar värld.

Efter världspremiären i somras under Jacob ́s Pillow Dance Festival beskrev New York Times det bland annat som att dansen och filmen tillsammans skapar ett slags drömlikt porträtt gestaltat av fantastiska dansare.

Som koreograf har Lidberg gjort över 30 verk för stora internationella kompanier och har även dansat med Kungliga Baletten och GöteborgsOperans Balett. Hans internationella genombrott kom 2007 med den flerfaldigt prisade dansfilmen The Rain.

Sverigeturnén,som är kompaniets första, startar i Kungsbacka 17/10 och avslutas i Umeå 28/10. Pontus Lidberg samtalar med publiken efter föreställningen.

Dansare på scen: Adrian Danchig-Waring, Gabrielle Lamb, Laura Mead, Jens Weber, Pontus Lidberg /Filmens karaktärer dansas av: Wendy Whelan, Giovanni Bucchieri och Pontus Lidberg/ Kompositör: David Lang/Filmmusik inspelad av: NorrlandsOperans Symfoniorkester

Within presenteras genom Dansnät Sverige