Rabota – ett förtroligt möte mellan ryska dansare och babushkor

I Martin Forsbergs dansinstallation Rabota delas scenutrymmet av fyra ryska dansare och lika många babushkor. Det blir magnifik dans kombinerad med vardagliga sysslor som tekokning och kortspel. Ett förtroligt möte mellan generationer.

En forskningsassistent, en fabriksarbetare, en läkare och en flygplansingenjör, alla numera pensionerade, utgör gruppen av babushkor i Rabota. På scenen får de sällskap av fyra ryska, manliga dansare.

Den svenska koreografen Martin Forsberg som är utbildad i Danmark har arbetat i ett flertal länder i Europa och även vistats mycket i Ryssland. Det var där han hittade inspirationen till Rabota. Idén var att utforska dynamiken i ett generationsmöte och utifrån det skapa en dansinstallation. Och mycket dans kommer det att bli, framförd såväl av de skickliga dansarna som av de i dans oskolade damerna.

De unga dansarna och de äldre kvinnorna utforskar varandras bakgrunder och personliga historier genom rörelsens kommunikation. Med sig under arbetsprocessen bar de ständigt tanken ”var dig själv”. Förutom närheten till varandra inom gruppen är närheten till publiken en bärande faktor i föreställningen. De medverkande utför såväl dans som vardagssysslor i förtrolighet med varandra och med åskådarna.

Premiären av Rabota ägde rum i Moskva i juli 2009. I vår befinner sig gruppen på en omfattande Sverigeturné och den 18 april parkerar de vid NorrlandsOperan.

”Rabota rör sig inom begränsade spänningar. Från visualiseringen av sovjetstatyer till kokandet av te. I mellanrummet mellan det vanliga och det ekvilibristiska avslöjas vår existens. Verket är alldagligt, konkret. Det hyser ingen vilja att berätta Rysslands historia, enbart visa åtta ryssar som delar tid och rum.”
Martin Forsberg

Koncept, koreografi, scenografi: Martin Forsberg / Medverkande: Roman Andreykin, Maria Bograd, Ilya Belenkov, Yury Chulkov, Natalya Kogan, Mayya Vetoshkina, Nikolay Podoshva, Margarita Popolova /Ljusdesign: Oleg Tolkunoff
Musik Dmitrij Sjostakovitj, Ryoji Ikeda / Producent: Elena Tupyseva/TsEKh Moscow Dance Agency / Produktionsledare: Daria Koval / Turnéledare Svetlana Rix/Olga Pettersson

RABOTA
TID sön 18.4 KL 18.00
PLATS black box
INTRODUKTION KL 17.30 i baren


LÄS MER
Turnéplan och mer information hittar du på Dansnät Sverige

INTERVJUER & RECENSIONER
Vill du intervjua någon av de medverkande, eller recensera föreställningen? Kontakta marknadsavdelningen så hjälper vi till.

KONTAKT
Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se