Repetitioner inleds i Stockholm för höstens världspremiär i Umeå av Pontus Lidbergs nya dansverk

Pressmeddelande 25.6 2013

Dansarna repeterar nu Pontus Lidbergs nya dansverk Snö i Stockholm. Verket har världspremiär på NorrlandsOperan i Umeå i höst och är en del av helaftonsföreställningen Våroffer. Under hösten visas verket även på  Dansens Hus.

NorrlandsOperan har tidigare haft flera samarbeten med den internationellt uppmärksammade koreografen och dansaren Pontus Lidberg, bland annat med Warriors 2010. Lidberg har skapat koreografi till Stravinskijs musik en gång tidigare, då till Petrusjka, först för Dansmuseet 2001 och sen igen 2010 som en del i hans helafton för Vanemuine Ballet i Estland.

Den tvådelade kvällen på NorrlandsOperan, Våroffer, inleds med just Petrusjka som framförs av NorrlandsOperans Symfoniorkester i Konsertsalen. Därefter intar Pontus Lidberg, tre dansare av absolut världsklass samt en docka, scenen i Teatern. Det helt nya verket Snö, dansas till Igor Stravinskijs originalmusik, också den spelad av NorrlandsOperans Symfoniorkester, dirigerad av Johannes Gustavsson.

Pontus Lidberg använder den kraftfulla musiken i Våroffer som motvikt till sin fina, inåtvända och delvis humoristiska koreografi för dansarna och den docka i bunraku-stil som tagits fram speciellt för ändamålet.

– Jag kommer inte undersöka de rituella element som ligger inbäddade i det välkända musikverket. Jag vill komma åt kontrasterna. Visa på ömtåligheten i att vara människa i motsats till den rätt våldsamma musiken som visar naturens eviga kraft. Dockor har en särskild kvalitet som kan göra dem mer mänskliga än människor själva; sköra och hjälplösa, säger Pontus.

Repetitionsperioden med Snö har påbörjats i residens på New York City Center och nu fortsätter det i Stockholm mellan 24 juni och 14 juli i Konstnärsnämndens studio.
Pontus Lidberg och dansare finns på plats, tillgängliga för intervjuer.
Från v 37  befinner sig Lidberg och kompaniet på NorrlandsOperan under fortsatta repetitioner innan premiären 21.9 och de följande föreställningarna; 22.9, 26.9 & 27.9.


Koreografi: Pontus Lidberg, Dansare; Lindsay Clark, David Lagerqvist,
Pontus Lidberg, Yannick Matthon, Dirigent: Johannes Gustavsson,
NorrlandsOperans Symfoniorkester