Svenska dansare till Hanoi!

Den 30 januari lyfter planet till Hanoi. De svenskadansarna Anna Ehnberg och Tove Skeidsvoll ska under några intensivadagar repetera med sina vietnamesiska kollegor i mångmiljonstaden.Resultatet blir Life som har världspremiär i Umeå den 29mars.

- Det ska bli otroligt spännande! Vi ser att fram emot att jobbahårt med gänget därborta och få en insyn i konstlivet i Hanoi,säger Tove Skeidsvoll.

Life är ett beställningsverk av NorrlandsOperan och ettprojekt initierat av danschefen Annelie Gardell. Hon har engageratden unga vietnamesisk koreografen, Cao Dúc Toàn, till att skapadetta verk tillsammans med svenska och vietnamesiska dansare i ettslags Västerbotten-möter-världen-projekt.

Tove Skeidsvoll och Anna Ehnberg ingår i det Umeåbaseradedanskompaniet Nomo Daco som har samarbetat med NorrlandsOperanflera gånger tidigare. Toán och hans bror Thành är också bekantaför Umeåpubliken sedan deras medverkan som dansare i PontusLidbergs Warriors 2011. Arbetet med Life började redan i höstas dåToàn, Thành och Nguyên kom till Umeå för att repetera med Anna ochTove i två veckor. Verket kommer att få sin urpremiär påNorrlandsOperan den 29 mars och spelas även kvällen därpå ochdärefter i Skellefteå.

Annas och Toves resa till Hanoi bekostas av ett kulturstipendiumfrån Region Västerbotten. Under derastvå veckor utomlands kommerman att kunna följa arbetet via en videoblogg pånorrlandsoperan.se. Förutom att arbeta med Life kommer deatt ta del av det lokala konstlivet och försöka skapa nya kontakterpå plats.