The McDades – Kanadas bästa världsmusikband på turné i Västerbotten

I Kanada har de utnämnts till det bästa världsmusik- och instrumentalbandet i landet. Nu kommer syskonbandet The McDades till fyra orter i Västerbotten för att dela med sig av sin omtalade groove.

Tre syskon från Edmonton utgör kärnan i The McDades. De växte upp i Edmonton i västra Kanada med folkmusikspelande föräldrar. Alla tre har stått på scen sedan tidig ålder och nu för de familjenamnet vidare.

Detta unga, spännande band bjuder på musik med keltiska rötter, stänk av jazzimprovisation och världsmusikrytmer. Här ryms allt från danslåtar med stark rytmisk gnista till vackra, känslosamma ballader. Traditionellt blandas med egna virtuosa kompositioner och arrangemang där inte minst den briljanta stämsången imponerar.

The McDades utsågs 2006 till bästa kanadensiska världsmusik- och instrumentalgrupp. 2007 valdes bandets senaste skiva Bloom till årets bästa traditionella album hemma i Kanada.

”De hittar sin groove någonstans mellan en fest hemma i köket, en jazzklubb efter midnatt och en folkmusikfestival” skrev London Free Press efter en konsert. Och branschorganet Dirty Linen sammanfattade gruppens musik rakt och enkelt: ”It´s hot stuff and very entertaining!”

I The McDades ingår, vid sidan om syskonen Shannon, sång och fiol, Jeremiah, fiol, sax och flöjt och Solon, kontrabas, också Mark Wheaton på slagverk och Joseph Baron Glass på gitarr.

Turnén arrangeras i samarbete med Rikskonserter.


TURNÉPLAN

TID MÅN 15.2 KL 19.00
PLATS ÅSELE FOLKETS HUS

TID TIS 16.2 KL 19.00
PLATS LYCKSELE, MUSIKSKOLANS KONSERTSAL

TID ONS 17.2 KL 19.00
PLATS STORUMAN FOLKETS HUS

TID TOR 18.2 KL 19.00
VILHELMINA FOLKETS HUS


Läs mer om The McDades
www.themcdades.com

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du på vår hemsida, www.norrlandsoperan.se under Press.

Intervjuer
Det finns möjlighet att intervjua The McDades inför konserterna eller under turnén. Hör av dig till oss, så hjälper vi till.

Kontakt
Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se