Vernissage i Vita kuben 28.1 – Astrid Göransson berättar om en förbannad piga

Pressmeddelande 19.1 2010

Välkommen till årets första vernissage i Vita kuben! ...nästan som en i familjen är Astrid Göranssons prisbelönta kolanimation om en förbannad piga. Utgångspunkten till verket är 30 brev som Astrids mor skrev till sin syster på 30-talet när hon praktiserade hos operasångaren Emil Stiebel i Stockholm. Konstnären kommer att närvara vid vernissagen.


Vita kuben är NorrlandsOperans rum för samtidskonst. Vårens säsong programsätts av den Malmöbaserade konstnären Magnus Wallin som bjudit in fyra intressanta utställare.

Den som inviger säsongen är animatören och skulptören Astrid Göransson från Maglaby i Skåne. Hon har studerat fri konst och nya medier på Valands konsthögskola och skulptur på Konstfack. Under de senaste åren har hon vunnit mängder av priser för sina animationer på filmfestivaler runt om i världen. 

Kolanimationen ...nästan som en i familjen handlar om Astrids mor Anna-Helén, en småbrukardotter från Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Som 19-åring fick hon chansen att följa med en av sommargästerna, operasångaren Stiebel och dennes familj, till Stockholm för att praktisera i ett stadshushåll. Hon skulle bli som en i familjen. Hon blev en piga. 

I breven till systern Clary beskriver Anna-Helén vad hon ser, gör och framförallt vad hon känner. Hon förundras över den nya miljön, den nymodiga maten, köksmaskinerna, klasskillnaderna. Hon passar upp på tonårsbarnen i familjen när de ringer på den elektriska ringklockan. Hon är förbannad! 

– Jag vill att förvandlingarna i animationen ger associationer till kvinnoliv nu, mitt eller andras, säger Astrid Göransson.

Musiken och ljudet till animationen är ett samarbete med kompositör Carin Blom.  


Läs mer
... om Astrid Göransson på www.astridgoransson.se
... om Vita kubens säsong på www.norrlandsoperan.se

Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du på vår
hemsida, www.norrlandsoperan.se under Press.

Intervjuer
Vill du tala med Astrid Göransson inför vernissagen?
Vi hjälper gärna till med intervjubokningar.

Kontakt
Helene Säfström, marknadsavdelningen
090-15 43 05, 070-343 36 66
helene.safstrom@norrlandsoperan.se