Vernissage och öppen föreläsning med Alexander Schellow

Pressmeddelande 4.12 2009

Konstnären Alexander Schellow tecknar filmsekvenser av korta minnesfragment. Hans teckningar framkallar resterna av det som återstår i minnet. Nu befinner han sig i Umeå och delar med sig av sina konstnärliga metoder i en öppen föreläsning torsdagen den 10.12 på NorrlandsOperan inför sin utställning i Vita kuben.

Alexander Schellow är född 1974 i Hannover, Tyskland. Han bor och arbetar i Berlin. Nu befinner han sig i Umeå som konstnär i residens på NorrlandsOperan och är aktuell med utställningen Untitled  i Vita kuben som öppnar på torsdag 10.12.  I samband med öppningen av utställningen håller Schellow en föreläsning i B-salen. Han berättar om sina metoder och bakgrunden till flera av sina verk. Deltagarna får ta del av en mängd filmer och teckningar och får möjlighet att förhöja och aktivera det egna betraktandet av det verk som visas i Vita kuben.

Enligt neurologiska studier spelar tre sekunder en nyckelroll för vårt närminne. Det utgör den mängd tid som vår hjärna behöver för att att avläsa en plats rumslighet och därmed också förändringar i vår omgivning. Enkelt uttryckt kan man säga att hjärnan buntar ihop tre sekunder till rumsliga minnesenheter av minsta form. Allting bortom tre sekunder uppfattar vi som ett före och ett efter, dåtid och framtid. Inom detta tidsspann av tre sekunder existerar vi alltså utan vare sig ett nu eller då. Just denna tidsficka och vårt förhållande till den utforskar Alexander Schellow genom ett dagligt registrerande.

Efter vandringar och samtal med människor på den plats där han befinner sig återvänder Schellow till tecknandet. Här startar en process där konstnären återfinner och framkallar resterna av det som återstår i minnet. Punkter som förs ner på ett papper aktiverar en framkallningsprocess där projektioner av konstnärens rumsliga minnesfragment träder fram inifrån. Dessa blir i sin tur blir till teckningar eller gäckande animationer som Schellow låter oss söka fånga genom ett aktivt betraktande. En film som varar några sekunder kan innebära en hel månads arbete då konstnären tecknar varje ny bildruta från grunden utan koppling till föregående bild.

Schellows filmer varar ofta i tre sekunder. De visas i tre sekunders sekvenser med lika långa avbrott. Som betraktare slungas vi genast in i ett aktivt registrerande där vi ser, glömmer, och försöker minnas vad vi just såg. Innan vi har hunnit fånga bilden har den glidit undan igen. Plötsligt befinner vi oss i en process som påminner mycket om den konstnären själv arbetar i.

Verket som visas i Vita kuben Untitled, animation 16/9, 51:15 min.  Utställningen pågår fram till 24 januari 2010.

ÖPPEN FÖRELÄSNING
TID: TOR 10.12 KL 18.30
PLATS: B-SALEN

VERNISSAGE”UNTITLED”
TID TOR 10.12 KL 19.30
PLATS: VITA KUBEN
UTSTÄLLNING 10.12–24.1


Pressbilder
Högupplösta bilder för nedladdning hittar du under Pressbilder.

CV
Alexander Schellows CV finns  som nedladdningsbar PDF.

Intervjuer
Vi hjälper gärna till med intervjubokningar.

Kontakt
Jennie Stensson, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-619 69 89
jennie.stensson@norrlandsoperan.se

Tina Eriksson Fredriksson, konstansvarig
090-15 43 34, 070-573 53 57
tina.eriksson.fredriksson@norrlandsoperan.se