Vita Kuben - Vernissage Mattias Ericsson

Han utsågs nyligen till årets vinnare av Victorstipendiet på Hasselblads center. Stipendiet på 260 000 kr tar honom till New York för vidareutbildning inom fotografi. Men innan dess ställer han ut i Berlin och Stockholm samt skapar ett nytt bildspel för Vita kuben i Umeå som visas i september.

Mattias Eriksson utexaminerades denna vår från Konsthögskolan vi Umeå Universitet där han deltagit i utbytet med Hanoi University of Fine Arts och därmed var med på grupputställningen ”What is identity?” i Vietnam 2009. Under året har han även ställt ut på Galleri 60 i Umeå och deltagit i grupputställningen ”It´s about time” på Galleri Andersson Sandström Stockholm och Bildmuseet i Umeå. Nu har han tilldelats det prestigefyllda Victorstipenditet för fotoinstallationen ”Maybe everything is grey” och får därmed möjlighet att förkovra sig inom fotografi vid Location One i New York i fem månader.  I Vita kuben i september visar Mattias Ericsson ett nytt bildspel som han skapar specifikt för Vita kuben.

Mattias Eriksson har kameran med sig varje dag. Hans fotografi bygger på kontinuitet och rutiner. Han fotograferar det som han på ett intiutivt plan känner är relevant.
- ”Ibland trycker jag på avtryckaren för att bevara ett minne eller en känsla jag hade. Jag tar bilden för att jag inte vill glömma det jag kände just då. Bilden utgör en kontaktyta till ett tillfälle som annars skulle ha blandats ut med de andra händelserna som ryms i ett liv. Bilden placerar minnet i en kronologi, som annars skulle ha gått förlorad. ” säger Mattias Ericsson.

MATTIAS ERICSSON I VITA KUBEN 3.9–4.10
Vernissage 3.9

Kontaktuppgifter
Mattias Ericsson
tel: +46702603565
mattias@mattiasericsson.se
www.mattiasericsson.se/

Pressbilder