Wozzeck - en modern operaklassiker i regi av Reich och Szyber

Wozzeck är en av 1900-taletsviktigaste operaverk och ett sprängfyllt drama om fattigdom,vanvett och död. Nu sätts operan för första gången upp påNorrlandsOperan. För regi, scenografi och kostymdesign stårkonstnärsduon Reich och Szyber. Premiären sker förstaoktober.

- Det som framförallt slagit oss i mötet med Wozzeck ärtätheten. Det finns inga döda punkter, inte en scen för mycket. Detär en tragedi där alla karaktärer i en obeveklig rörelse går motundergång och död. Ändå finns det en absurd humor mitt i alltihopoch den vill vi lyfta fram, säger Carina Reich och Bogdan Szyber(som du kan läsa mer om längre ner).

Operan handlar om Wozzeck, en fattig soldat som lånar ut sig tillvetenskapliga experiment för att kunna försörja sitt barn och dessmor, Marie. Hon har det också svårt och när hon träffar en stiligtamburmajor, är hon otrogen med honom, trots att hon kanskeegentligen inte vill det.

I rollen som Wozzeck ser vi Fredrik Zetterström, en avSkandinaviens mest framstående barytoner. Maries roll görs av denhyllade sopranen Susanna Levonen.

Musik: Alban Berg
Libretto: Alban Berg efter Georg Buchnersdrama
Dirigent: Roland Kluttig / Daniel Blendulf
Regi, kostym och scenografi: Carina Reich och BogdanSzyber
Ljusdesign: Norunn Standal Korvald

I rollerna:
Wozzeck: Fredrik Zetterström
Wozzeck på turnén: Gabriel Suovanen
Marie: Susanna Levonen
Kaptenen: Ulrik Qvale
Doktorn: Lars Arvidson
Tamburmajoren: Anders Håkansson
Andres: Fredrik Strid
Margret: Susanna Reuter
1:e gesällen: Hans-Erik Sundström
2:e gesällen: Viktor Tågestad
Idioten: Anders Lundström
Mimare/dansare: Isabell Skarby Hay, Magnus Dovärn,Svetlana Gustavsson-Biba
Operakapell: NorrlandsOperansSymfoniorkester

Föreställlningar och turné
Operan har premiär i Umeå 1 oktober och spelas till och med 15oktober. I november följer en turné i konsertversion till följandeorter: Luleå (8.11), Piteå (9 .11), Haparande (11.11), Sundsvall(13 & 14.11), Östersund (16.11), Sollefteå (17.11). Operansjungs på tyska med svensk textning.

Pressträff ons 21 september kl 9.00
Möt regissörer och solister i ett öppet samtal. Om ni vill haseparat tid med någon eller följa arbetet med operan på annat sätt,kontakta marknadsavdelningen så hjälper vi till. Anmäl er tillpressträffen senast mån 19 september.

Pressbilder
Pressbilder på några av de medverkande hittar du här. 
Pressbilder från föreställningen kommer att publiceras 19september.

Tv-bilder
TV-bilder inför föreställningen kan filmas under genrep 27september kl 14.30. Anmäl er till marknadsavdelningen iförväg.

Föreställningarna 6, 8 och 9 oktober spelas in av SverigesTelevision för att senare visas i sin helhet.

Kontakt

Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen
090-15 43 85, 070-603 89 67
hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se

Reich och Szyber
Carina Reich (född 1958 i Ramnäs, Sverige) och Bogdan Szyber (född1958 i Zabrze, Polen), har arbetat ihop med olika hybridformer inomscen- och bildkonst sedan 1983. Senast de var aktuella påNorrlandsOperan var i samband med dansföreställningen UnknownPleasures. Dessförinnan har duon bland annat skapat
tåspetsbaletter för Kungl Operan ihop med death-metalgruppenEntombed, film med Jonas Åkerlund och radioteater med StinaNordenstam. De är också kända för sina Dagliga Stadsritualer medtusentals deltagare över hela Sverige och engelska barn inlagda igelé, installationer med spottande skyltdockor på NK och ljudverkpå sightseeingbåtar på Themsen. Deras signum är en oförtröttlig tropå blandformen, det udda, det personliga och att aldrig ta detkonstnärliga resultatet för givet. Varje projekt är unikt, en egenvärld, en egen sfär.

Läs mer
Reich& Szyber introducerar operan: "Inte en scen förmycket"
Roland Kluttig om musiken i Wozzeck:  "Den griper tag omen"

WOZZECK Alban Berg
Arrangemang: Eberhard Kloke
Copyright ©Universal Edition AG, Wien, Österrike.