Archangelica, Blomsterhems sånger

Blomsterhem-sommar_webb_600_300

Archangelica, Blomsterhems sånger är ett projekt som innebär att med en samling sånger ge liv åt några av de berättelser som uppstod kring det hus på Näsbergets sydsluttning i Ammarnäs som kom att kallas Blomsterhem genom den unika trädgård som skapades där av Charlotta Berglund – också kallad Blomsterlotta – och sonen Alfred.

Blomsterhem är trädgården som låg uppe på Näsberget, ovanför Ammarnäs där Vindelälven och Tjulån möttes med fjällen som bakgrund och Norge ett par dagsvandringar bort.

L-bland-ormbunkar_webb_600_300

Archangelica är 13 sånger som berättar om de människor bodde där, de som med sin tro på det omöjliga skapade förutsättningarna och såg dem förverkligas. Blomster-Lotta själv är i förgrunden, huvudperson i projektet. Till sin hjälp hade hon sonen Alfred som med sin läshunger och osannolika språkbegåvning skapade de kontakter över hela världen som gjorde Blomsterhem till ett internationellt intresse.

Men där finns också Oskar, hennes man som dog alltför tidigt, och hans föräldrar Josef och Sofia, nybyggarparet som körde spaden genom den obrukade jorden och såg det rike som ännu inte fanns. Och så ytterligare några som hört till denna plats. Deras berättelser lever nu upp på nytt, samtidigt som delar av trädgården Blomsterhem återskapas för invigningen denna sommar.

Två syskon, Alfreds barn och Lottas barnbarn står bakom sångerna; Åsa Hagberg har skrivit texten och Anders Berglund musiken. Med många musiker involverade; Inge Petersson-Lidbäck, Sorsele spelmanslag, Linderöds spelmanslag, grupp från studio-musikerutbildningen i Piteå, Daniel Ek & Emma Ahlberg, mfl, finns sångerna inspelade på skiva med ett tillhörande häfte med bilder och glimtar av de människor som beskrivs.

Stora drömmar behöver bäras
av mer än en,
om de ska överleva verkligheten.
(ur häftet)

Som en del av River Stories blir det flera framträdanden under sommaren – och fler kan tillkomma.

5 JULI kl 18.00 I AMMARNÄS KYRKA, PREMIÄR
Anders Berglund tillsammans med musiker ur Sorsele spelmanslag.

3 AUGUSTI 13.00 på TRÄDGÅRDSDAGEN I LYCKSELE
Sångerna, bildspel och berättelse med Åsa Hagberg, Anders Berglund och musiker ur Sorsele spelmanslag.

9 AUGUSTI, ÅTERINVIGNING AV BLOMSTERHEM I AMMARNÄS
Åsa Hagberg och Anders Berglund medverkar med sångerna då trädgården invigs med blomstergudstjänst, föredrag av Magnar Aspaker, växtmarknad, servering mm.
Läs mer om invigningen här

27 SEPTEMBER, SORSELE SPELMANSSTÄMMA
Daniel Ek som spelar på skivan Archangelica medverkar denna helg i Sorsele, likaså Sorsele spelmanslag. Läs mer om Daniel Ek.

Åsa Hagberg är författare, bosatt i Förslöv i Skåne. Skriver mycket sånger, psalmer och en och annan bok. Hon har även skrivit texterna i häftet. Läs mer på www.asahagberg.se

Anders Berglund, bosatt i Linköping, är skogs & trädgårdsentrepenör, naturguide, visionär och arbetsledare för båda projekten, trädgården och sångerna. Nås på telefon 0734-233922.

Vandraren ser vägen,
går den
innan den finns.

Vi växte upp i den gränslösa trädgården. Där bäckens flöde skulle nå ända till havet och helt vanliga prästkragar stod tillsammans med underliga små plantor som ingen fick röra. Och så en kåta i hörnet av vår skånska trädgård.

Den trädgården hade sin moder på kanten av fjället i den lilla byn Ammarnäs. Bara ett fåtal somrar hade vi kunnat leka i den nästan explosiva växtligheten, medan hon ännu skötte den. Den gamla kvinnan med sina lager av kjolar, hon som kokade sitt kaffe på vedspisen och drack det på fat med en bit ost i koppen. Kortvuxet liten, men det var något respektingivande över henne. Mest var hon spännande, det förstod vi när andra sa hennes namn; Blomsterlotta.

Vi kallade henne farmor
.
(ur häftet)

Trädgårdenkommer att återskapas i ett eget projekt förberett av Mariana Mattsson och Reginald Scholz i samarbete med POM, Programmet för Odlad Mångfald, som nu också godkänts och finansieras genom Länsstyrelsen i Västerbotten mfl, och därför kommer att innebära att den kan återinvigas som trädgårds-, kultur-, och turistmål sommaren 2013.