UmeImpro - musikkurs med fokus på improvisation

UmeImpro

Många av dagens artister vandrar ofta och ledigt mellan olika genrer och undviker att tänka i kategorier. Vi erbjuder därför en sommarkurs med de musikaliska mötena i centrum, för dig som vill utveckla dina färdigheter och intresse för improvisation.

Kursinnehållet omfattar bland annat ensemblespel och samtal om estetik, tradition och förnyelse. Kursen leds av några av Sveriges kanske bästa musiker och pedagoger inom folkmusik och impro.UmeImpro – Musikkurs på Midgårdsskolan 11-15 augusti 2014 – för dig som är intresserad av improvisation. Mer info om anmälan i högerspalten.

Medverkande kursledare: Nils Berg (saxofon/basklarinett), Sarah Riedel (sång), Rafael Sida (slagverk), Ellika Frisell (fiol), Elsa Bergman (bas), Anders Persson (piano) och Daniel Ögren (gitarr)I samarbete med Midgårdsskolan, Umeå JazzStudio, RUM ˆ Riksförbundet unga musiker, Skapande Musik Umeå Univiersitet, Bilda m fl
Schema för UmeImpro

Mån 11.8
Kl 13: Kursstart, information, gruppindelning m.m.
Kl 14–17: Workshop/mentorsträff
Kl 19–20: Presentationskonsert med UITE
 
Tis 12.8 – Tors 14.8
Kl 10-12: Workshop
-Lunch-
Kl 13–15: Seminarium/samtal
Kl 15–17: Workshop
Kl 19–21: Redovisning/uppspel
 
Fre 15.8
Kl 10–12: Workshop
-Lunch-
Kl 13–15: Soundcheck Guitars
Kl 15–18: Genrep Guitars
-Avslutningsmiddag-
Kl 19.30: Konsert Guitars


MEDVERKANDE LÄRARE

Anders-Persson-Stor_webb_250_250
ANDERS PERSSON – PIANO
Pianist och kompositör som sedan början av åttiotalet har och spelat med ett stort antal välkända svenska och internationella grupper och musiker. Bland andra Jonas Knutsson Quartet, Stina & the Flippermen (Stina Nordenstam), Lina Nyberg, Luis Salinas, Toots Thielemans, Adam Nussbaum, Palle Danielsson, Jim Beard, Marie Bergman, Georg Riedel, Viktoria Tolstoy. Medverkar på drygt 40 skivor varav 10 i eget namn. Anders Persson var SKAP-stipendiat 2008.

Mer om Anders Persson hittar du här: https://soundcloud.com/anders-persson/sets  http://www.xgac.se/persson/

 Daniel_webb_250_250
DANIEL ÖGREN – GITARR
Gitarrist och kompositör som har jobbat med bland andra Daniel Johnston, Anna von Hausswolff, Anna Järvinen och Nils Berg för att nämna några. 2011 påbörjade han sitt projekt Laponia och Laponia II med musik som tillägnas det svenska landskapet i norr. Han leder också indierockbandet Mr Trout, vid sidan av dessa projekt arbetar han också med ett soloprojekt där han spelar samtliga instrument själv.


Ellika_frisell_webb_250_250
ELLIKA FRISELL – FIOL
Ellika Frisell är en namnkunnig violinist och fiollärare med fötterna i den svenska folkmusiken likväl som folkmusik från andra länder. Hon undervisar i fiol på Musikhögskolan i Stockholm. Tidigare har hon undervisats av storspelmän som Nils Agenmark och Päkkos Gustaf och spelat i grupper som Filarfolket, Den Fule och Rosenbergs Sjua. Frisell har arbetat som teatermusiker, fått undervisning av den indiska mästaren Shivakumar och spelar sedan 1998 tillsammans med koraspelaren Solo Cissokho.


elsa_bergman__webb_250_250
ELSA BERGMAN – BAS
Kompositör och kontrabassist med inriktning mot framför allt improviserad musik och är en av de nya unga stjärnorna på den högst levande fri-impro scenen i Sverige idag. Senaste gången vi hörde hennes explosiva basspel på Fasching var med saxofonisten Anna Högbergs band Attack under Stockholm Jazzfestival. Elsa Bergman komponerar för flera av de band hon medverkar i såsom El Sircus, den audiovisuella elektro-akustiska kvintetten Hästköttsskandalen, Dina Kompisars Kompisar, Inside Hungry Horse, Attack m fl.

Nilsberg_webb_250_250
NILS BERG – SAXOFON/KLARINETT
Svenske jazzpionjären Nils Berg är en av de mest inflytelserika rösterna inom nordisk jazz. Med sin kvintett The Stoner har han gjort sig ett namn i Sverige så väl som internationellt, och 2007 blev han utsedd till årets Jazz i Sverige-artist av Sveriges Radio. Som kompositör tvekar han inte inför projekt som överbryggar konventionella gräset – samarbete med electronica-artisten Forss och koreografen Dorte Olsen för att nämna några. Sin egen trio Nils Berg Cinemascope är ett fint exempel på detta, där han blandar livejazz med videoklipp från Youtube med musiker från hela världen.

Mer om Nils Berg hittar du här: http://www.thenilsberg.com


rafael-stor_webb_250_250
RAFAEL SIDA HUIZAR – SLAGVERK
Slagverkaren Rafael Sida föddes i Mexiko men Sverige har varit hans hem de senaste 25 åren. Han har samarbetat med grupper som Stockholm Jazz Orchestra, Ale Möller Band, Jonas Knutsson Quartet, Hot Salsa, Makonde, Ahmadu Jarr's Highlife orchestra and Erik Steen's Flamenco Fusion.

Han är en musiker med stor passion för allt han gör och bidrar med groove och själ till musiken vare sig det är salsa, flamenco eller olika typer av afrikansk musik. Han är också en mycket uppskattad lärare och genom hans stora erfarenhet har han tagit fram ett eget trumset bestående av konventionella jazztrummor tillsammans med ett antal slagverksinstrument med annat etnografiskt ursprung.

Mer om Rafael Sida hittar du här: http://www.rafaelsida.se

Sarah_riedel_webb_250_250
SARAH RIEDEL – SÅNG
Sarah Riedel har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sin personliga kompositionsstil och sin delikata och intima sång. Hennes sång är lyrisk, med en minutiös omsorg för detaljer. När Sarah sjunger finns det inga hinder mellan musiken, texterna och publiken.

Hon driver och skriver för flera band, bland andra Sarah Riedel Timeline och Riedel/Svensson/Skokic. I Sarah Riedel Timeline kombinerar hon en stråkkvartett med en jazztrio för att bilda ett ungdomliga och samtidigt tidlöst sound. Publik och kritiker har gett henne enhälligt beröm och mottagandet har varit mycket bra internationellt, med turneer i Japan, USA och Europa och spelningar på Umeå Jazzfestival, Stockholm Jazz Festival, Rockwood Music Hall, Kennedy Center och Kids Euro Festival - där hon spelat flera konserter för barn.

Mer om Sarah Riedel hittar du här: http://www.sarahriedel.se

 

LÄS MER OM BAKGRUNDEN TILL UMEIMPRO:

Det tidigare så entydiga begreppen folkmusik och jazzmusik är idag  rätt trubbiga med tanke på den enorma utveckling som sker inom musiken. Många av dagens artister vandrar ofta och ledigt mellan olika genrer och man undviker att tänka i kategorier. Man ser sig gärna som både traditionsbärare och förnyare i sitt förhållningssätt till skapandet och det musikmaterial man väljer.

Detta samtida skeende vill vi ta vara på och startar nu en sommarkurs i ämnet improvisation. Vi är övertygade om att intresset är stort och växande och att de musikaliska byggstenar som musikerna använder sig av har mer gemensamma nämnare och än olikheter.

Vi erbjuder kursen till dig som vill utveckla dina färdigheter och särskilt odla din förmåga och ditt intresse för just improvisation. Kanske har du avslutat gymnasiet och planerar att studera vidare - inom musik eller andra områden. Kanske vill du bara hålla intresset för musik vid liv men också utveckla din förmåga utan drömmar om professionell karriär, eller så är du en inbiten hobbymusiker med lång erfarenhet och nyfiken att utvecklas ytterligare. UmeImpro välkomnar dig oavsett genre eller instrumentval.