Bokblad blir till klänningar på operan

Inte mindre än 150 kostymer ska sys upp innan ridån till operan Faust går upp på Norrlandsoperan i Umeå. Såklart har de hunnit få en hel del kostymer klarar redan, men än så länge klipps det och sys och provas och stryks och målas i ateljéerna. 

Det är en jätteproduktion som är i farten på Norrlandsoperan i Umeå inför uppsättningen av operan Faust. Med med dansare, kör, hela symfoniorkestern och fantastiska solister på scenen, för att inte tala om de 150 kostymerna som ska skapas inför föreställningen.

 

Och det är just boktrycket som sticker ut här bland de många racken av byxor, kjolar, västar och klänningar som hänger i provrummet. Det beror på att designern Marcus Olsson har en vision om att huvudkaraktären Faust blir ilsk och sliter sönder alla sina böcker.

– Det som jag har tänkt är att alla sönderrivna papperna förvandlas till en levande stad, alltså pappersbitar som blir till liv. Och det är djävulen som trollar fram en värld till honom för att han ska ändra sitt liv och följa med djävulen, säger Marcus Olsson.

Hör reportaget i P4 Västerbotten

Dela: