Familjekväll med dans i magins tecken

Familjeföreställning i två akter blir det när Norrdans kommer till Norrlandsoperan den 10 oktober. Först ut är Martin Forsbergs koreografi om talet tre och om svårigheten att vara fyra. Därefter Fernando Melos resa in magikernas värld, fylld av speglar, reflektioner och illusioner.

– Vi är glada att återigen välkomna Norrdans till Norrlandsoperan, denna gång med två sinsemellan olika och väldigt fina föreställningar som visar på magin i den samtida dansen, säger danschef Birgit Berndt.

Pepper’s Ghost, får publiken ta del av en de äldsta traditionerna inom scenkonst: användningen av illusionen för att iscensätta till synes omöjliga bedrifter. En sådan teknik kallas Pepper’s Ghost.*

– I jakten på nya uttrycksformer är jag intresserad av att utforska processer där man tar till vara på dåtidens kunskap och låter den förbättra vår erfarenhet av nuet, säger koreografen Fernando Melo.

Fernando Melo samarbetar med bildkonstnären Yoko Seyama och kombinerar ny teknik och användningen av antika element som speglar, reflektioner, uppdykande och försvinnande, för att ta med publiken på en rytmisk resa i samtida bilder.

Kvällen inleds med dansföreställningen AB3 av Martin Forsberg som efter premiären turnerat flitigt i hela landet och på internationella festivaler. De uppfinningsrika kostymerna och scenografin av Jenny Nordberg och den banbrytande koreografin hyllas av både publik och recensenter.

Norrdans har sedan bildandet 1995 presenterat ett stort antal föreställningar med koreografier av såväl internationella tungviktare som nya talanger inom samtida dans med speciellt fokus på den unga publiken. Kompaniet består idag av 13 dansare. En stor del av året lämnar kompaniet hemmascenen i Härnösand för att turnera – regionalt, nationellt och internationellt.

Kvällen vänder sig till alla från 12 år och uppåt – läs mer om föreställningarna här.

*Pepper´s Ghost en illusionsteknik som använder sig av speglar och reflektioner och är uppkallad efter John Henry Pepper, en vetenskapsman som populariserade effekten i en berömd demonstration 1862.


AB3 + Pepper´s Ghost
Norrdans
10 oktober kl 19.00
Plats: Black box, Norrlandsoperan

AB3

Koreografi: Martin Forsberg
Kostymdesign/Scenografi: Jenny Nordberg
Ljusdesign: Mads Nilsen
Dansare: Tomáš Červinka, Claudia Fürnholzer, César García Steensen, Anaïs Pensé/Viktor Konvalinka, Jakub Mędrzycki, Hanna Nussbaumer och Leila Verlinden

Pepper’s Ghost

Koreografi: Fernando Melo
Scenografi / ljusdesign: Yoko Syama
Musik: Dirk P Haubrich
Kostymdesign: Jérôme Delbey
Koreografiassistent: Shumpei Nemoto
Dansare: Tomáš Červinka, Claudia Fürnholzer, César García Steensen, Viktor Konvalinka, Jakub Mędrzycki, Hanna Nussbaumer, Anaïs Pensé och Leila Verlinden

__________

Presskontakt: helene.safstrom@norrlandsoperan.se

Dela: