Ny urpremiär för kompositören Jan Sandström

KONSERT: Snart 30 år har gått sedan den innovativa Motorcykelskonserten, men fortfarande är kompositören Jan Sandström, 64 år, från Luleå, lika nyfiken på att prova nya saker. Snart är det dags för ännu en urpremiär, på Norrlandsoperan.

För två år sedan skrev han operan ”Rokokomaskineriet” till Drottningholmsoperans 250-årsjubileum. I fjol fick han en Guldbagge för bästa filmmusik. Snart ska han dra igång ett samarbetsprojekt med den samiska sångerskan Katarina Barokk.

– Jag känner mig som ett barn som går runt i olika musikaliska rum och upptäcker nya leksaker, säger musikprofessorn som nyss landat hemma i lägenheten på Östermalm efter sex veckor tillsammans med sin hustru på Mallorca.

På torsdag spelas hans nyskrivna orkesterverk ”Solamente Tú” av Norrlandsoperans symfoniorkester i Umeå och därefter i Luleå, Piteå, Stockholm, Göteborg och Vara. Repetitionerna startar på måndag och han kommer själv att närvara. Möjligheten finns ända in i det sista att han ändrar någon ton.

2015 blev Jan Sandström utsedd till huskompositör hos Norrlandsoperan i Umeå. I uppdraget ingår beställningar av tre nyskrivna verk. Det första var en violinkonsert. Det andra är det orkesterverk som sätts upp nu och nummer tre kommer att bli en opera.

– Det kändes jättebra när de frågade mig. Min allra första opera skrev jag just till Norrlandsoperan. Det var i början av 1990-talet. Nu blir det lite som att cirkeln sluts, säger han.

Läs hela artikeln av Ulrika Vallgårda i Norrbottenskuriren

Dela: