RECENSION: Levels of Silence II – Patrik Bengtsson

Västerbottens-Kuriren:”Alla bör besöka Vita Kuben” På skärmarna spelas videoklipp av tal från människor som av en eller annan anledning har – eller har haft – betydande makt. En typ av makt som är så omfattande att den har format och till och med präglat stora delar av västerländsk kulturhistoria. Konstnären leder ljuden genom en modulator och effektpedalar vilket omvandlar människornas tal till det muller som nu fyller rummet. Det är en förhållandevis påtaglig motståndshandling som är både uppmuntrande och något beklämmande.

Patrik Bengtsson arbetar med svåra frågor men erbjuder själv inte några svar – vilket är helt i sin ordning. Utställningen inbjuder däremot till både reflektion och diskussion. Det går förstås att ta del av den på egen hand, men jag skulle rekommendera besökare att ta med en vän att dela erfarenheten med. Dessutom tycker jag att alla bör besöka Vita Kuben; en viktig del av Umeås konstscen som (dessvärre) ibland faller i glömska.

Läs hela recensionen av Sebastian Andersson i VK PLUS

Dela: