Promote a revolutionary flood and tide in art – George Maciunas

Apartment House har under mer än 20 år fångat publiken med sin experimentella och avant-gardistiska musik. Gruppen bildades av cellisten Anton Lukoszevieze år 1995 och har turnerat över hela Europa, från Oslo till Rom och från Barcelona till Vilnius. De har en turné i Ryssland och en konsertserie i Melbourne inplanerat.

Apartment House spelar både på klassiska musikscener likaväl som gallerier, festivaler och mindre klubbar vilket gör att de har en stor differentierad publik. På MADE kommer Apartment House att framföra verk av George Maciunas. Maciunas född 1931 i Litauen, var en amerikansk konstnär och poet. Han ses som grundaren av Fluxus-rörelsen med kända konstnärer, arkitekter, musiker som Ay-OJoseph BeuysGeorge BrechtDick HigginsYoko OnoNam June Paik och Wolf Vostell.

 

George Maciunas växte upp i Litauen, men flydde till Tyskland för att undkomma den sovjetiska ockupationen. Han hade studerat konst, arkitektur och musikvetenskap. Senare flyttade han till New York och startade ett galleri i en lokal i SoHo på Manhattan som kom att bli en samlingspunkt för många avantgardistiska konstnärer.

År 1962 samlade han ett antal konstnärer för en festival i Wiesbaden i Tyskland. Konstnärerna var förutom Maciunas, Nam June PaikDick HigginsWolf VostellEmmet Williams och kompositörerna Karlheinz Stockhausen och John Cage. Denna festival som fick namnet Festa Fluxorum kom att bli världens första Fluxus-event. Redan tidigare hade Maciunas planer på att starta en tidskrift med namnet Fluxus och han tänkte sig att denna festival skulle bli startskottet för denna tidning. År 1963 skrev George Maciunas sitt Fluxus-manifest.

George Maciunas köpte flera fastigheter i SoHo, där han lät konstnärer arbeta och bo. Ibland ägde han dem själv och ibland drevs de som kooperativ med tanken att skapa platser där konsten kunde flöda fritt.

Dela: