Marknadsföringsmaterial & information:

Text

Den text som står på den här sidan är den text som finns tillgänglig.
Använd den i sin helhet eller delar av den på det sätt som passar era kanaler. Ett tips kan vara att använda ingressen i första hand, vid behov av avgränsning. 

Norrlandsoperans symfoniorkester & Nordiska Kammarorkestern gör Mahlers Femma
Få orkesterverk kan som den femte symfonin av Gustav Mahler (1860-1911) få det att kännas som att taket ska lyfta. Ärligt, naket och med full kraft gestaltar Mahler det mänskliga livet. Musiken innehåller lika delar ödesmättat allvar som passionerad lust. Mahler skrev verket åren 1901-1902. Det befinner sig mitt i brytpunkten mellan två sekler och utmärker sig bland Mahlers tidigare symfonier genom det säreget moderna tonspråket. Femman är även hans mest spelade symfoni.

Konserten inleds med stycket Ciel d’hiver – Vinterhimmel – av tonsättaren Kaija Saariaho (f 1952). Saariaho bor i Paris och är sedan 1980-talet verksam som tonsättare av såväl elektroakustisk konstmusik som stora orkesterverk, opera och kammarmusik. Det tio minuter långa stycket Ciel d’hiver är ett arrangemang av andra satsen i hennes orkesterverk Orion. Det uruppfördes på beställning av Musique Nouvelle En Liberté år 2014 i Paris.

Det är en stor glädje för Norrlandsoperans Symfoniorkester att genomföra denna konsert i samarbete med Nordiska Kammarorkestern.
Det blir en storslagen kväll under ledning av dirigent Elim Chan.

Originaltext i sin helhet: Hedvig Ljungar

 


Biografier/ info

Elim Chan, dirigent: Elim Chan utbildades vid Smith College och University of Michigan. Hon betraktas som en av våra stora, unga internationella dirigenter och har bland annat arbetat med London Symphony Orchestra, National Arts Centre Orchestra i Ottawa, Hong Kong Philharmonic, Detroit och Lucerne Symphony, Orchestre Philharmonique Luxembourg, Orchestre National de Belgique, Orchestre de Chambre de Lausanne och Mariinskijorkestern. 2014 vann hon som första kvinna någonsin dirigenttävlingen Donatella Flick LSO Conducting Competition i London.
På Norrlandsoperans nyhetsrum på My News Desk finns tidigare pressmeddelanden om Elim Chan vid behov om mer information om henne.

Kaija Saariaho: Saariaho är född i Finland. Hon har gått kompositionslinjen vid Sibelius-Akademien och är även utbildad i Darmstadt och Freiburg. På 1980-talet studerade hon vid ICRAM, ett franskt institut för forskning inom och studier av elektroakustisk musik, och sedan dess är hon bosatt i Paris. Under den tidiga karriären etablerade hon sig inom elektroakustisk musik. På senare år har hon framför allt skrivit orkesterverk och operor. Efter operan Adriana Mater, en beställning av Bastilleoperan 2006, betraktas hon som en av de främsta samtida operatonsättarna. Tidigare i år uppfördes hennes opera Only the Sound Remains vid samma operahus.

Gustav Mahler: År 1897 hade Gustav Mahler (1860-1911) blivit chef för operan i Wien. Där stannade han i tio år. Eftervärlden har kallat perioden den gyllene Mahlerepoken. Gustav var en älskad och hatad arbetsnarkoman. Under åren som operachef skrev han nästan alla sina betydande verk, däribland den femte symfonin. Stycket uruppfördes 1904 och utmärkte sig jämfört med Mahlers tidigare produktion genom det moderna tonspråket. Mahler stod med ena benet i det storvulna ideal han funnit hos Wagner. Det andra benet var placerat den samtida europeiska musikscen som höll på att förändras och strax skulle rikta strålkastarljuset mot kompositörer som Arnold Schönberg, Anton Webern och Alban Berg.

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Nordiska Kammarorkestern


Bilder

– Klicka på bildikonen för att ladda ner högupplöst version.
– Ange illustratörens/ fotografens namn vid användning.


Press

Pressmeddelande 8 maj 2018:
Ödesmättat när Norrlandsoperans Symfoniorkester och Nordiska Kammarorkestern åker på turné

På Norrlandsoperans nyhetsrum på My News Desk finns allt vårt pressmaterial samlat.


Turnéaffisch

Arrangörer har möjlighet att få ett mindre antal turnéaffischer i A3 skickade, utskrivna av Norrlandsoperan.
Kontakta ansvarig producent Peter Lindqvist för beställning.


Konsertprogram

Norrlandsoperan tar med eget tryckt konsertprogram till turnéorter som önskar det.
Program finns också som pdf för nedladdning i förhand HÄR.


 

Dela: