Chick Corea – Ett musikaliskt porträtt

1941-2021

Den hyllade amerikanske jazzpianisten Chick Corea som gick ur tiden i början av 2021 var en mycket betydande musiker och kompositör. Hans musik framförs denna afton i en hyllningskonsert av Roger Svedberg och Adrián Moncada tillsammans med en stråkkvartett ur Norrlandsoperans symfoniorkester.

Biljett köps på plats

Information

Titel: Chick Corea – Ett musikaliskt porträtt

Tidigare tillfällen

Innovatör och pionjär

Sedan han inledde en solokarriär 1966, har Chick legat i framkanten inom jazzen, både som en välkänd pianist som bröt ny mark med sina akustiska jazzband och som en innovativ elektrisk keyboardist. Under sin långa karriär har Corea spelat med bland andra Miles Davis, Stan Getz och Herbie Hancock.

Chick var den fjärde mest nominerade artisten i Grammys historia, med 65 nomineringar. Han vann också tre Latin Grammy Awards, flest av alla artister i kategorin bästa instrumentala album. Från straight ahead till avantgarde, bebop till fusion, barnsånger till kammarmusik, tillsammans med några långtgående satsningar på symfoniska verk, har Chick berört ett häpnadsväckande antal musikaliska genrer i sin lysande karriär, samtidigt som han upprätthållit en imponerande hög standard.

Roger Svedberg & Adrián Moncada

Ett av Chick Coreas mer framstående samarbeten var tillsammans med vibrafonisten Gary Burton och för denna duo skrev han fantastisk musik för besättningen vibrafon, piano och stråkkvartett. Roger Svedberg är till vardags slagverkare i Hovkapellet men är också mycket aktiv som jazzvibrafonist. Bland annat studerade han under 1980-talet vibrafon för just Gary Burton. Adrián Moncada är en prisbelönt och eftersökt spansk pianist, kompositör och improvisatör verksam i Amsterdam. Nu står de båda på Norrlandsoperas scen tillsammans med en stråkkvartett ur Norrlandsoperans symfoniorkester för att hylla en av jazzmusikens absoluta giganter.

 

Dela: