Adriana Mater

  • Opera

Biografier

Dirigent
Ville Matvejeff

Utöver att vara förste gästdirigent och programansvarig för Norrlandsoperans Symfoniorkester är Ville Matvejeff en internationellt etablerad dirigent med exceptionell bredd i sitt musicerande. Född i Finland och utbildad vid Sibelius Akademin och Espoo Music Institute. Matvejeff har framträtt i såväl Europa, USA, Kina, Japan som Mexiko. Matvejeff är även pianist och kompositör. Han gjorde sin solistdebut som pianist med Finlands Radios symfoniorkester redan som 18-åring och har spelat världen över. Som kompositör har han fått uppdrag av Finlands Kammarorkester och Finlands Radios Symfoniorkester. Hans passion för den mänskliga rösten har lett honom till att skriva en betydande mängd körmusik. På Norrlandsoperan dirigerade han hösten 2021 operan Kejsarens nya kläder. Matvejeff är också konstnärlig ledare för Savonlinna Opera Festival. 

Regissör
Dan Turdén

Dan Turdéns operaintresse väcktes när han som 19-åring var statist på Göteborgsoperan och blev bergtagen av Yannis Houvardas inscenering av Richard Strauss’ Elektra. Sedan dess har hans strävan varit att skapa scenkonstverk som med ett direkt publiktilltal placerar operan i vår samtid. Efter sin examen från masterprogrammet i operaregi på Operahögskolan i Stockholm 2014 har han varit professionellt verksam vid bland annat Kungliga Operan, Dramaten, Östersjöfestivalen i Berwaldhallen och Wermland Opera. Dan gjorde regidebut på Norrlandsoperan under hösten 2020 med operaföreställningen Kärlek & Politik med scener ur fyra operor av Verdi. Dan Turdén blev sedermera också anställd som operachef på Norrlandsoperan och regisserade uppsättningen av Macbeth under hösten 2021. 2007 grundade han fria operakompaniet Kamraterna och var dess konstnärlige ledare t o m 2020.

Scenografi & kostym
Kari Gravklev

Den prisade norska scenografen och kostymdesignern Kari Gravklev har under sin karriär nominerats till Heddapriset sex gånger oxh hon tilldelades priset 2003 för arbetet med uppsättningen av Seie-Seiarens song av Daniel Danis på Det Norske Teatret. Gravklev har även arbetat i Sverige, bland annat med scenografi och kostymdesign för Lygres Ingenting av mig (Stockholms Stadsteater, 2014), Ingmar Bergmans Den goda viljan (Dramaten, 2016) och Sofokles Oidipus och Antigone (båda på Dramaten 2017). Hon arbetade även tillsammans med Dan Turdén och William Wenner vid uppsättningen av Macbeth på Norrlandsoperan 2021.

Ljusdesign
William Wenner

Sedan 1982 har William Wenner varit verksam som ljusdesigner på scener runt om i Sverige och internationellt. Han har ljussatt hundratals produktioner, däribland Cooley Odysse i Johannesburg, Adagio i Capetown, From Sammy With Love i Amsterdam, De tre musketörerna, Djungelboken, Fanny och Alexander i Göteborg och En alldeles särskild dag på Helsingborgs stadsteater/Malmö Opera. Flera musikvideos till stora artister finns i hans resumé, däribland Cat Stevens, Kent, Lykke Li med flera. På Norrlandsoperan var Wenner ljusdesigner för sagooperan Hans och Greta under hösten 2019, Kärlek & Politik 2020 och Macbeth 2021.

Maskdesign
Angelica Ekeberg

Angelica Ekeberg är mask- och perukmakare och har arbetat i en stor mängd föreställningar inom teater, opera och film. På Norrlandsoperan har hon gjort maskdesign för bland annat Kejsarens nya kläder, Macbeth och Tartuffe. Hon har även arbetat i ett flertal uppsättningar på Uppsala stadsteater, Romateatern och med Robert Gustafssons 25-årsjubileumsshow och tillverkat peruker till ett flertal filmer och serier som Den osannolike mördaren på Netflix och Lust på HBO.

Adriana
Emma Sventelius

I den Lundafödda mezzosopranen Emma Sventelius, född 1990, har man kunnat följa ett växande stjärnskott på operahimlen. Hennes internationella debut kom hösten 2017, då som Suzuki i Puccinis Madama Butterfly på Deutsche Oper am Rhein, Düsseldorf och Duisburg. Mellan 2019 och 2021 var Emma en del av solistensemblen på Theater Bonn i Tyskland. Där gjorde hon bland annat en kritikerrosad debut som Octavian i Rosenkavaljeren av Richard Strauss och senare även Cherubino i Figaros bröllop av Mozart. På tal om Rosenkavaljeren så debuterade Emma i Wien förra säsongen som Octavian i den första uppsättningen av operan på Volksoper någonsin. Listan på roller är längre, och inkluderar bland annat Hans i Hans och Greta Niclausse i Hoffmanns äventyr och Prins Orlovsky i Läderlappen i München på Gärtnerplatztheater, samt Stephano i Roméo et Juliette i Sverige. Emma gjorde sin debut här på Norrlandsoperan i slutet av november 2022 där hon gästade Norrlandsoperans symfoniorkester och sjöng Alma Mahlers sånger. 

Adriana (Cover)
Amie Foon

Amie Foon är anställd sångare på Norrlandsoperan fram till sommaren 2024. Hon medverkade senast i rollen som La Muse, Niclausse i Norrlandsoperans uppsättning av Hoffmanns äventyr och återkommer även i Sofia Gubaidulinas sångcykel Galgenlieder som monologopera i maj. Tidigare har Amie bland annat spelat roller som Hans i Hans och Greta och Lily i Porgy and Bess. Hennes repertoar sträcker sig från Monteverdis Ottavia (Poppeas kröning) och Mozartroller som Cherubino (Figaros bröllop), Annio (Titus mildhet) till Bizets Carmen och Brittens Lucretia.

Refka
Hege Gustava Tjønn

Den norska sopranen Hege Gustava Tjønn har under sin karriär sjungit många stora roller på många stora scener världen över, så som Adina i Kärleksdrycken, alla fyra kvinnorna i Hoffmanns äventyr, Violetta i La traviata, Konstanze i Enleveringen ur Seraljen och Rosalinde i Läderlappen i Europa, USA, Kanada och Asien. Hon har vunnit Leyla Gencer International Singing Competition och priset som bästa norska sångare i Dronning Sonjas sångtävling. I Sverige sjöng hon i urpremiären av Sandströms Under en kvinnas hjärta 2017, svenska premiären av Gefors Parken i Malmö 2018 och Sandströms senaste opera Livets Bok i Norrköping under hösten 2022. Hon stod på Norrlandsoperans scen senast hösten 2021, då i rollen som Lady Macbeth i Verdis Macbeth.

Yonas
Joshua Owen Mills

Joshua Owen Mills är en prisad tenor född i Neath, South Wales. Mellan 2015–2017 var Joshua medlem i operastudion vid Bayerische Staatsoper i München. Han färdigställde sina studier vid Guildhall School of Music and Drama 2014 och anses idag som en av de mest lovande och prisade walesiska sångarna. Några av hans senaste roller var som Lysander i Brittens En midsommarnattsdröm på Staatsoper Hannover, Theater Aachen, samt Brittens War Requiem i Kaohsiung Taiwan.

Tsargo
Jonah Spungin

Den kanadensiske barytonsångaren Jonah Spungin är utbildad vid McGill University mellan 2016–2018 och blev sedermera del av programmet för unga sångare vid Calgary Opera Emerging Artist Program 2018–2020. Från 2020 är Jonah del av Canadian Opera Company Ensamble Studio där han under de senaste åren bland annat sjungit rollerna Marquis d’Obigny i La Traviata, Marco i Puccinis Gianni Schicci och senast Le Dancaïre i Bizets Carmen. Jonah gjorde sin europeiska debut i Sverige under sommaren 2022 i rollen som Jan Nyman i Missy Mazzolis genombrottsopera Breaking the Waves.

Information

Titel: Adriana Mater

Längd:

Priser

Ordinarie:
600 kr
Pensionär:
540 kr
Student / 19-26 år:
300 kr
Upp t o m 18 år:
100 kr
Scenpass:
540 kr

Tidigare tillfällen

Dela: