Adriana Mater

  • Opera

Handling

Akt 1. Synopsis.

”I en diffus nutid i ett icke namngivet land”

Den unga Adrina och Tsargo flirtar med varandra. Men när Adriana märker att han är berusad blir han avspisad. Hon vill inte ha att göra med honom när han är full. Besviken lommar han iväg. 

I skymundan har Adrianas syster Reka lyssnat på Adrianas och Tsargos samtal. Refka tycker inte att Adriana borde haft någon som helst kontakt med Tsargo, än mindre ha dansat med honom förra året. ”Det var en dans för mycket och det är på grund av den han stryker omkring här.”

Inbördeskriget är över och Tsargo har blivit chef över en milisgrupp. Han söker envist upp Adriana igen. Hon bryr sig varken om hans vapen eller hans svepskäl för att komma in i hennes hem. Hon avvisar honom men han tränger sig in och våldtar henne. 

Adriana är gravid. Refka ifrågasätter att hon väljer att ha kvar barnet. Adriana frågar sig om barnet kommer att bli en Kain eller en Abel. 

Paus

Akt 2. Synopsis.

17 år har förflutit och inbördeskriget vilar som en mörk skugga, varken förlåtet eller glömt. 

Adrianas sjuttonårige son Yonas får reda på att hans far inte alls dog som hjälte, vilket Adriana påstått. Hur mycket Adriana än försöker förklara sig kan Yonas inte förlåta denna livslögn. Refka dyker upp och berättar att Tsargo är tillbaka i byn. Yonas går för att döda sin far. Refka vill hindra Yonas men Adriana förblir lugn, ”vill han döda honom, kommer han att döda honom”. 

Yonas hittar sin far och ställer honom till svars för vad han gjort. Yonas berättar att han tänker döda honom, men när han upptäcker att hans far är blind klarar han inte av det.

Yonas ber sin mor om förlåtelse för att han inte lyckades hämnas henne. Adriana anförtror honom att hon redan innan han föddes frågade sig dag och natt vad det skulle bli av honom, och ifall han skulle bli en mördare som sin far. Nu har hon äntligen fått svaret.

Information

Titel: Adriana Mater

Längd:

Priser

Ordinarie:
600 kr
Pensionär:
540 kr
Student / 19-26 år:
300 kr
Upp t o m 18 år:
100 kr
Scenpass:
540 kr

Tidigare tillfällen

Dela: