Adriana Mater

  • Opera

Kaija Saariaho & Amin Maalouf

Musik
Kaija Saariaho

I samband med att tonsättaren Kaija Saariaho fick Polarpriset 2013 sa hon i en intervju att hon tycker att det är svårt att sätta ord på och tala om sin musik. När hon hör sina verk kan hon nästan bli generad ”Jag kan få en känsla av att jag berättar saker som jag inte hade planerat att avslöja.” Kanske är det därför hennes musik ofta ger lyssnaren känslan av att ha fått tillträde till ett hemligt rum. 

I motiveringen till Polarpriset beskrevs Saariaho som ”en modern mästare som breddar våra hörselgångar och får våra stigbyglar att bli nyförälskade”. En utmärkande aspekt av hennes musik är att den ofta korsar drag av mystik med det senaste inom elektronisk ljudkonst. Att vistas i hennes musikaliska universum är som att uppleva verklighetens vrångsida: plötsligt får de dimensioner av livet vi sällan når med vardagens språk en egen grammatik.

Född i Helsingfors 1952 utbildades Saariaho på kompositionslinjen vid Sibelius-Akademin och senare även i Darmstadt och Freiburg. På 1980-talet studerade hon vid IRCAM, ett franskt institut för elektroakustisk musik, och sedan dess är hon bosatt i Paris. Saariaho har återkommande beskrivit sitt skapande som sprunget ur synestesi – alltså att toner och klanger hänger ihop med särskilda färger. På sin repertoar har hon såväl orkesterverk, kammarmusikverk som flera operor. Sedan operan Adriana Mater, ett beställningsverk av franska Bastilleoperan 2006, betraktas hon som en av vår tids främsta samtida operatonsättare.

Libretto
Amin Maalouf

Librettisten, författaren och poeten Amin Maalouf är känd för sin förmåga att måla upp karaktärer och platser som tar med läsaren på en resa till andra delar av världen med rikliga kulturella och historiska referenser. Engagemanget för kulturell mångfald och respekt för andra kulturer har gjort honom till en uppskattad röst i dagens litterära samhälle.

Samarbetet med Kaija Saariaho har pågått i över 20 år. Deras första verk L’amour de loin hade premiär år 2000 på Salzburgfestivalen och framfördes sedan på Metropolitan Opera i New York. Sedan dess har de fortsatt att skapa mästerliga verk tillsammans, som den poetiska sångcykeln Quatre instants och oratoriet La Passion de Simone, som handlar om filosofen Simone Weil. Deras senaste verk är monologoperan Émilie, som hade premiär på Opera Garnier i Paris år 2010 och skildrar filosofen och författaren Émilie du Châtelet, som kämpade mot sin tids patriarkala samhälle. 

Maalouf föddes i Beirut, Libanon 1949. Han började sin karriär som journalist på tidningen Al-Nahar där han skrev om internationell politik. Han tvingades dock fly från inbördeskriget i Libanon 1976, vilket ledde honom till Frankrike, där han fortsatte sin karriär som författare och skrev några av sin generations mest djupgående verk. Han har vunnit många priser för sitt arbete, inklusive det prestigefyllda Goncourtpriset för sin roman Rock of Tanios år 1993. Han är också invald i Franska Akademien, en av de högsta litterära institutionerna i Frankrike.

Information

Titel: Adriana Mater

Längd:

Priser

Ordinarie:
600 kr
Pensionär:
540 kr
Student / 19-26 år:
300 kr
Upp t o m 18 år:
100 kr
Scenpass:
540 kr

Tidigare tillfällen

Dela: