An Immigrant´s Story

Självbiografisk satir om att vara migrant

Wanjiru Kamuyu levandegör känslosamma immigrationsberättelser genom en fusion av dansstilar och smärtsamma minnen.

Information

Titel:
An Immigrant´s Story
Längd:

Priser

Ordinarie:
250 kr
Pensionär:
225 kr
Stud/ 19-26 år:
125 kr
3-18 år:
80 kr
Supporter:
210 kr

Tid och datum

– Black Box Introduktion i Bistron kl 18.30

I solot An Immigrant’s Story utforskar Wanjiru Kamuyu en immigrants plats och tillhörighet. Hon tar oss med på en personlig resa med hudnära berättelser om att få sina rötter uppryckta, att vara annorlunda och att desperat försöka hitta sin plats.

Ensam på scen, omgiven av 35 svarta stolar, berättar Kamuyu med ord och dans, om den objektifiering, exotifiering och rasism hon mött under sitt liv som kosmopolit. Hon reflekterar över den vita cis-mannens privilegium, komplexiteten hos en utlänning och hur fördomar och kulturella preferenser kan slå knut på tillvaron.

Likt en smältdegel kombinerar hon afrikanska, europeiska och amerikanska influenser i sitt arbete. Hennes kropp är en ständigt föränderlig karta som införlivar nomadens stigmatisering och assimilering. Allt med en satirisk underton som övertygar med sin rättframhet.

Om Wanjiru Kamuyu

Wanjiru Kamuyu föddes i Nairobi och upptäckte tidigt den klassiska dansen. År 1999, vid 16 års ålder, lämnade hon Kenya för USA och kom i kontakt med den samtida dansen för första gången. Med en dansutbildning från Alvin Ailey American Dance Center samt en magisterexamen i Fine Arts vid Temple University (Philadelphia, USA) har hon utvecklat en karriär mellan New York och Paris, dit hon flyttade 2007.

Som dansare är Kamuyu mångsidig och har arbetat med en rad framstående koreografer, däribland Bill T. Jones, Irène Tassembedo, Robyn Orlin och Nathalie Pubellier. 2009 skapade hon sitt eget kompani WKCollectine som har hyllats internationellt och spelat i allt från USA, Frankrike, Italien och Irland till Burkina Faso, Sydafrika, Ruanda och Moçambique.

 

Dela: