Beachs pianokonsert

Norrlandsoperans Symfoniorkester

Om den mänskliga själen vore ett instrument med strängar skulle mötet med musiken av Arvo Pärt få dem att vibrera kraftfullt. Konserten korsar enkelheten hos Pärt med Mozarts dramatik och originaliteten hos Amy Beach – den första amerikanska kvinnliga tonsättare som skrev en pianokonsert. Det blir en kväll av musikaliska kontraster och intensiva känslor under ledning av dirigent Patrik Ringborg.

Information

Titel: Beachs pianokonsert

Längd:

Priser

Ordinarie:
270 kr
Student / ung vuxen 19-26 år:
160 kr
Pensionär:
200 kr
Barn / ungdom 3-18 år:
60 kr

Tidigare tillfällen

Underbarnet Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) var bara 17 år när han skrev Symfoni nr 25. Han färdigställde den på hösten 1773, blott två dagar efter att den 24:e blivit klar. Symfonin är den första av de enda två som Mozart skrev i g-moll. Stycket är inspirerat av rörelsen Sturm und Drang – den tyska riktning inom litteratur, konst och musik som ville skildra det sårbara och vildsinta i människans känsloliv.

Arvo Pärt (f. 1935) är känd för sin förmåga att skildra själens innersta vrår i toner. Med sina ljudlandskap lyckas han fånga sådant som inte går att beskriva med ord. Det är förmodligen ett skäl till att hans tonsättningar så ofta använts i film. Cantus in Memoriam Benjamin Britten är ett intensivt stycke vars enkla, ärliga klangvärld drabbar lyssnaren med full kraft. Pärt skrev musiken 1977 till minne av tonsättaren Benjamin Britten.

Pianokonserten av Amy Beach (1867-1944) befinner sig i gränslandet mellan uttrycksfull romantik och besinnad modernitet. Beach var en musikalisk pionjär, Nordamerikas tidigaste stora kvinnliga kompositör och den första amerikanska kvinna som tonsatte en pianokonsert. Vid uruppförandet i Boston år 1900 var det hon själv som satt på pianopallen.

Patrik Ringborg är en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter. Solist vid konserten är den framstående pianisten Terés Löf.

 

Dela: